městský dům

Jednopatrový v celém rozsahu podsklepený volně stojící dům je situován ve svahu stoupajícím severně od náměstí v místě, kde úzká Grillova ulička vyúsťuje do širšího prostranství, z nějž vycházejí tři další uličky (ul. V brance, další nepojmenované). Dům označovaný dříve č. I (židovské domy měly římské číslování pro odlišení od domů křesťanských) tvořil spolu s protějším, dnes zbořeným domem čp. 228 (dříve č. II) jižní okraj někdejší židovské čtvrti; mezi oběma budovami stála branka, jíž se vcházelo do uzavřeného ghetta. Dům protáhlého obdélného půdorysu, orientovaný podélnou osou přibližně ve směru SV - JZ, je na záp. straně lehce zalomený. Převážně kamenné značně silné zdivo (tloušťka až 115 cm), původně kryté vápennými okrovými omítkami, je dnes omítnuto starším stříkaným břizolitem v několika špinavě šedých odstínech na záp. a sev. fasádě, na vých straně domu je novější světlešedý břízolit nerovného povrchu. Exteriér domu utrpěl značně novodobými úpravami v r. 1910, ve 30. a 60. letech, při nichž zanikla barokní, klasicistně doplněná kompozice fasád. Pouze fragmentárně se dochovalo lizénové členění a ploché okenní šambrány na záp. čtyřosém a sev. štítovém původně dvouosém průčelí. Stará okna jsou zčásti přezděna a rozšířena, zčásti zazděna. (Pokračování popisu na DL). Předmětem ochrany je dům čp. 227 s částí dvora. Na již. dvouosém průčelí v patře je dřevěná pavlač s profilovanými sloupky a vyřezávaným prkenným zábradlím, patrně z 19. stol. Zcela nová je úprava zadního vých. průčelí, omítnutého zřejmě nedávno hrubozrnným břizolitem, který nevhodně zakrývá i kamenné gotické ostění čtvercového okna vlevo v patře (dnes není patrné, viz starší dokumentace). V obou podlažích na této straně domu je po dvou nových oknech nestejného tvaru i velikosti, shodně orámovanými hladkými štukovými bílými paspartami, zapuštěnými za líc povrchu drsné břizolitové omítky. Polovalbová střecha je kryta staršími na koso kladenými eternitovými šablonami. Podrobný, i dnes vyhovující popis interiéru i exteriéru domu obsahuje dokumentace G.A. z r. 1986. K domu se připojuje na již. straně menší, zhruba čtvercový dvůr se zahrádkou, uzavřený na záp. straně do Grillovy ul. novodobě přestavěnou ohradní zdí s pravoúhlým vjezdem. Ve dvoře stojí malé utilitární přístavky (skleník apod.), které nejsou, stejně jako ohradní zeď, předmětem ochrany (pouze plocha dvora). K sev. průčelí domu přiléhá nevzhledný novodobý přízemní přístavek garáže.