městský dům

Dvoupatrový podélně orientovaný dům má fasádu přízemí otevřenou dvěma segmentovými oblouky loubí - pilíře i cvikly jsou pokryté pásovou bosáží. Patra jsou trojosá. V ose prvního patra je situovaný trojboký arkýř s okny dělenými do "T", nad okny je vlys s listovým a antropomorfním dekorem. Po stranách arkýře jsou dvě trojdílná okna s bohatě dekorovaným nadpražím. Ve druhém patře je nad arkýřem umístěn balkon s balustrádovým zábradlím, v krajních osách jsou dvojice oken s obloučkově ukončenými šambránami. Průčelí, po stranách lemované pásovanými lizénami, vrcholí profilovanou římsou s obloučkovým podřímsím, nad kterou je nasazená atika. Vše završuje štítový vikýř členěný pilastry, s oblými křídly a půlkruhovým nástavcem. Podélně orientovanou střechu s dvěma pultovými vikýři kryjí glazované keramické vlnovky. Zadní fasáda domu je hladká. Podloubí je zaklenuto plochými zrcadlovými klenbami. Dispozice přízemí je zaklenutá segmentovými klenbami, v zadní části se nachází eklektické schodiště. Patra jsou plochostropá. Sklepy pod zadní části objektu jsou zaklenuté segmentovými klenbami, pod zadním křídlem údajně zaklenuty valeně a tesané ve skále. Patrové dvorní křídlo s pavlačí ukončuje sedlová střecha krytá bobrovkami; interiér má zaklenut valeně s výsečemi. Patrové zadní křídlo (situované při městské hradbě) člení v přízemí dvě pole půlkruhových slepých arkád. Křídlo završuje sedlová střecha krytá bobrovkami. Celé přízemí je zaklenuté valeně. Součásti zadního křídla je osmiboká věžička, ukončená jehlancovou střechou s bobrovkami, umístěná v linii bývalé hlavní hradby. Předmětem ochrany je dům a vymezený pozemek.