městský dům

Nárožní jednopatrový zděný omítaný dům, vystavěný nad půdorysem lichoběžníku stojí v jihovýchodním koutu náměstí v nároží Fügnerovy ulice. Objekt je podélnou osou orientovaný ve směru V-Z a příčnou osou vestavěný do mírného svahu. Střecha je sedlová, na jižní straně od sousedního domu oddělena nadvýšeným cihelným požárním štítem, v nároží a na dvorní straně ukončena valbou. Střešní plášť tvořen keramickými pálenými taškami bobrovkami položenými v tzv. šupinovém krytí, na husté laťování (předtím na koso kladené eternitové šablony). Zdivo je složeno z lomového kamene s lokálními cihelnými dozdívkami a zazdívkami zrušených otvorů. Omítky hladké, štukové, po poslední rekonstrukci fasád v l. 2011-12 téměř v celém rozsahu nové. Souvrství fasádních omítek, s vrstvami nátěrů a nápisy byly zcela otlučeny snad s výjimkou korunní římsy. Ze střechy vystupuje zděné omítané komínové těleso, při rekonstrukci střechy v r. 2018 nově vyzděno. Fasády o 2x4 nepravidelně rozmístěných osách jsou hladké, členěné pouze mírně předstupujícím soklem a zděnou korunní římsou s bohatším maltovým profilem. Západní průčelí do Fügnerovy ulice má zaoblená mírně pravoúhle odsazená nároží. V přízemí tři (2-1) osy. V jižní krajní ose je vstupní otvor se zděným ostěním, ukončený převýšeným v patě mírně odsazeným obloukem. Vstup je nad soklem lemovaný hladkou šambránou s hladkým vrcholovým klenákem provázeným na bocích štukovými volutkami. Zúžení v patě oblouku provedeno segmentovým výběhem s malým pravoúhlým odsazením. Otvor je uzavřen dřevěnými dvoukřídlými dveřmi točnicové dvouvrstvé konstrukce (snad pozdně barokní, nejpozději první pol. 19. stol.) - na nosném rámu svisle kladená prkna a na nich ozdobně skládaný pokryv. Dveře jsou osazeny za lícem fasády, ostění před výplní má rovné omítané boky, na rubové straně segmentový záklenek, v jeho patě vodorovný obílený trám, do kterého jsou kotveny točnice dveří. Na rubu dveřních křídel vnější kované pásové závěsy a vnější zástrče. Pokryv na lícní straně je skládaný do obvodového rámu s příčníkem, výplně polí pak diagonálně kladené do kosočtverců, jednotlivé prvky na volných stranách opatřeny jemnou profilací, a styk křídel kryje hladká klapačka. Na spodní straně křídel jsou podélně protáhlé kosočtverce a na příčníku jemně zvlněné dřevěné lišty zakončené volutkou. Na výplni je dosud dochováno souvrství historických nátěrů. Střed horních polí prosvětlen otvory uzavřenými vyndavacími okénky s dřevěným rámečkem bez dělení, zřejmě druhotná úprava (snad první pol. 20. stol.). Klika a klíčový štítek jsou novodobého typu (zřejmě první pol. 20. stol.) se zapuštěným dozickým zámkem, výše ještě novodobý zapuštěný zámek. V severní krajní ose je dodatečně proražený na výšku obdélný otvor - výkladec a vpravo od něj na výšku obdélný vstupní otvor se dvěma předloženými kamennými stupni. Výplně novodobé (zřejmě první pol. 20. stol.), osazené za lícem, zděná ostění mají rovné boky. Výkladec je uzavřen dřevěnou dvojitou výplní, vnější je nečleněná, vnitřní dvoukřídlá dělená v horní třetině příčlí, s klapačkou, mosaznou olivou a zapuštěnými válcovými závěsy se zaoblenými konci. Vstupní dveře jsou jednokřídlé, dřevěné rámové konstrukce, v horních dvou třetinách prosklené a dělené příčlí, závěsy zapuštěné válcové se zaoblenými konci. Před dveřmi je ještě osazena kovová horizontálně stahovatelná nůžková mříž. Mezi první a druhou osou od jihu býval okenní otvor (zaslepený v minulosti zalícovanou cihelnou zazdívkou) a pod ním je v soklu malý na výšku obdélný větrací otvor sklepa. V patře čtyři okenní osy (3 - 1). V předchozím stavu patrně symetricky koncipované osy i v přízemí. Okenní otvory jsou na výšku obdélné, se zděným ostěním. Výplně osazené za lícem fasády jsou dřevěné dvojité dvoukřídlé (zřejmě první pol. 20. stol.), křídla členěna vodorovnou příčlí v horní třetině, uzavírání pomocí oliv, závěsy jsou zapuštěné válcové se zaoblenými konci. V pultu střechy dva vikýře typu volské oko a pod okapem měděný žlab, se svodem při jižním okraji fasády. Severní průčelí do náměstí o dvou okenních osách má stupňovitě stoupající sokl vlivem svažitého terénu. V přízemí jedna okenní osa ve východní polovině průčelí. Okenní otvor je mírně na výšku obdélný, se zděným ostěním a parapetem v úrovni terénu náměstí. Výplň je dřevěná dvojitá (zřejmě první pol. 20. stol.), osazená za lícem zdiva a chráněná mříží. Jedná se o dvoukřídlé okno, k němuž z boku přiléhá ještě jedno křídlo oddělené svislým sloupkem, křídla jsou v horní třetině dělena příčlí, uzavírání pomocí oliv a jednoramenných kliček, závěsy zapuštěné válcové se zaoblenými konci. V patře dvě okenní osy, s otvory a výplněmi stejnými jako v západním průčelí. V předchozím stavu byla fasáda symetrická a okenní osy v přízemí korespondovaly s osami v patře, okenní otvor v západní ose přízemí byl v minulosti uzavřen zalícovanou cihelnou zazdívkou a otvor ve východní ose zvětšený. V pultu střechy je jeden vikýř typu volské oko a pod okapem měděný žlab napojený do svodu sousedního domu. Východní dvorní průčelí o třech osách je hladké, bez členění a s otevřenou pavláčkou v patře. V jižní krajní ose přízemí na výšku obdélný vstupní otvor uzavřený dřevěnými dvoukřídlými dveřmi osazenými v líci fasády. Dveře rámové konstrukce mají asymetrická křídla, prosklená v horní polovině, kliky a klíčové štítky pozdně klasicistního typu, a zapuštěné závěsy ukončené kuželkami s kuličkou. V severní ose na výšku obdélný okenní otvor s dřevěnou dvojitou výplní osazenou v líci zdiva (snad první pol. 19. stol.). Křídla dělená příčlemi celkem do šesti tabulek, s vnějšími rohovníkovými závěsy a kováním, pevnými úchopkami a zástrčemi. V jižní krajní ose patra na výšku obdélný vstupní otvor vedoucí na pavláčku. Dveře dřevěné jednokřídlé, svlakové konstrukce s vnějšími kovanými pásovými závěsy, zástrčkou, kovanou klikou s talířovým madlem (snad první pol. 19. stol.) a mladším krabicovým zámkem. Severně od vstupu dva na výšku obdélné okenní otvory, uzavřené dřevěnými dvojitými dvoukřídlými okny osazenými v líci fasády. Křídla dělená příčlemi celkem do šesti tabulek, se zapuštěnými válcovými závěsy se zaoblenými konci, uzavíraná pomocí mosazných oliv (patrně první pol. 20. stol.). Pavláčka má dřevěnou trámovou konstrukci, podporovanou na volném konci kamenným krakorcem s okosenými hranami, podlaha prkenná, poprseň tvořena svislými dřevěnými sloupky, vynechávanými laťkami a vodorovným břevnem. Přesah střechy nad pavláčkou bedněný prkny.