městský dům

Dispozičně nesamostatný dům. Původně patřil k čp. 15 (Veleslavínova 27), později k čp. 267 (Veleslavínova 31, Sedláčkova 40). Dnes spolu s oběma jmenovanými domy je funkčně propojený a tento komplex užívá děkanát Pedagogické fakulty Západočeské univerzity. Řadový, patrový dům na obdélném půdoryse, s mansardovou střechou. Hlavní průčelí o dvou okenních osách, v přízemí na středu původně portál - dnes okenní otvor se stlačeným záklenkem a nízkou úrovní parapetu, s plochou šambránou a výrazným klenákem ve vrcholu. V nadpraží prolomeno okénko. Patro odděleno výraznou kordonovou římsou. Dvojice obdélných oken v patře s dělením na kříž, s vystupující podokenní římsou a stuhovými šambránami. Nároží zvýrazňují lesény. Střešní rovinu člení vikýře - volská oka a profilovaná římsa mansardy. Před poslední přestavbou byl v přízemí, v pravé části průčelí, obdélný vstup do domu, v nadpraží s obdélným světlíkem, rámovaným širokou šambránou.