městský dům

Nárožní čtyřpatrový dům se dvěma pohledově se uplatňujícími fasádami, z nichž vstupní je orientována do Moravského náměstí a boční do ul. Brandlova. Vstupní fasáda je osmiosá a ve čtvrté ose zleva je prolomen pravoúhlý vstupní otvor. Boční fasáda je šestiosá. Fasády jsou spojeny zkoseným nárožím, ze kterého vyrůstá třípodlažní, zhruba půlválcový arkýř (1.-3. patro). Obě fasády mají shodné střídmé, výrazně horizontální členění. Vstupní fasáda je svírána krajními hladkými jednoosými pásy (levý z nich, který představuje osmou osu fasády, již leží na parcele sousední budovy, obrácené do ul. Joštova, a představuje ústřední osu průčelí celého polobloku, které je podle ní komponováno zhruba symetricky). Boční průčelí je obdobným pásem vymezeno na straně při arkýři. Fasáda je prolamována obdélnými okny. Ústřední tři patra jsou sjednocena jednoduchými kordonovými římsami, z nichž horní byla původně římsou korunní a dnes je nad ní vyzdvižena novější jednopatrová nadstavba. Plocha mezi krajními pásy je mírně zasazena za líc zdiva a v přízemí hlavní fasády, akcentovaném čtyřmi masivními klenáky, ji vyplňují kamenné (?) desky. Okna 1.-3. patra jsou rámována kanelovanými posloupy a pomocí jednoduchých průběžných nadokenních a parapetních říms jsou sjednocena do souvislých horizontálních pásů. 3. patro je završeno jednoduchou římsou, nad kterou se táhne nízká nadstavba 4. patra. Hladká nádvorní fasáda je ovládána lehce převýšeným polygonálním rizalitem, umístěným v nároží. Jeho stěny jsou prolamovány okny s půlkruhovými záklenky, ostatní části fasády okny obdélnými. Zhruba k jejímu středu je dnes přistavěn novodobý přízemní vstupní vestibul čtvrtkulového tvaru, ze kterého vychází můstek, spojující budovu se sousedním objektem na ul. Joštova. Střecha je sedlová. Budova tvoří organický celek se sousední budovou (Moravské nám. 8, Joštova 2). Obě byly již na počátku vystavěny jako jeden historizující celek ve formě polobloku a v meziválečném období byly také jednotně přefasádovány.