městský dům

Jedná se o podsklepený dvoupatrový koncový řadový dům s obytným podkrovím, s hlavními uličními fasádami orientovanými do rovnoběžně situovaných ulic Novobranská a Měnínská. Dům původně postavený v klasicistním měšťanském stylu s dvoutraktovou dispozicí má jednoduchou kubusovou protáhlou hmotu, v hlavních uličním pohledu z ulice Novobranská o patnácti osách otvorů a z ulice Měnínská o osmi osách, která je zastřešená sedlovou střechou s vikýři (do ulice Novobranská s osmi a do ulice Měnínská se sedmi vikýři, nenavazujícími na osy otvorů pater), s hřebenem rovnoběžným s ulicí. V koncové části je objekt zakončený valbou a jednoduchým průčelím, které je orientováno do prostoru parkoviště při křížení ulic Novobranská a Měnínská s ulicí Jánskou. U tohoto průčelí probíhá profilovaná kordonová římsa, která spojuje kordonové římsy nad parterem v přízemí u obou zbývajících průčelí, a obdobně tak i profilovaná bohatě členitá korunní římsa. Mezi těmito římsami je na fasádě umístěno výtvarné dílo – malba na fasádě od Libora Vojkůvky. Pod kordonovou římsou jsou symetricky na osu průčelí umístěny dvě obdélníkové větrací mřížky s horizontálními lamelami. Průčelí do ulice Novobranská má otvory lemované profilovanými šambránami. Všechna okna jsou dvoukřídlá a členěná podružnými profily výškově na tři díly. V parteru jsou ve třetí, sedmé, desáté a čtrnácté ose zleva umístěny vstupy s výplní dveří odpovídající členění oken a ve spodní části s kazetovými plnými výplněmi. Okna i dveře jsou dřevěné, okna s profilovanými rámy, okapničkami a zdobnými detaily sloupků jsou provedeny ve formě odpovídající historické předloze. Okna v parteru doplňují dílčí profilované parapetní římsy. V přízemí předstupuje před úroveň fasády kamenný obklad soklu, který je ukončený na nároží. Nad parterem v přízemí probíhá kordonová římsa, oddělující patra objektu. Pod touto římsou jsou mezi třetí a sedmou osou otvorů zleva osazeny celkem čtyři ozdobné kovové výstrče s označením provozoven a nad okny parteru ve dvanácté až čtrnácté ose zleva výsuvná látková markýza. Okna v prvním patře jsou doplněna parapetními římsami a v parapetní části štukovými geometrickými jednoduchými vlysy. Odlišné parapetní vlysy s vnořeným štukovým zrcadlem se nachází pouze u oken v osmé a čtrnácté ose otvorů zleva. Nad šambránami oken v prvním patře se nachází nadokenní profilované římsy, z nichž každá je doplněna po stranách dvěma štukovými obdélnými prvky s kapkami, dosedajícími shora na šambrány. Okna druhého patra mají parapetní římsy doplněné štukovými čabrakami se zvonečkovými třásněmi umístěnými na střed, s výjimkou parapetních štukových vlysů s vnořenými štukovými zrcadly v osmé a čtrnácté ose zleva, obdobně jako v první patře objektu. Profilované šambrány oken druhého patra jsou ve středových částech nad okny doplněny nasedajícími štukovými linkami. Fasáda je zakončena bohatě profilovanou korunní římsou, pod kterou jsou umístěny osově na okenní otvory a shodně s šířkou šambrán jednotlivé jednoduché štukové geometrické vlysy, protažené výškově vždy po stranách. Fasáda do ulice Měnínská je pojatá v jednodušší formě, se stejně členěnými výplněmi otvorů jako fasáda do ulice Novobranská. Ve čtvrté a šesté ose zleva jsou umístěny vstupy, úroveň přízemí je u vstupů vyrovnána kamennými schůdky. Poslední, devátá osa otvorů, je provedena jako slepá okna (niky). Všechny otvory lemují profilované šambrány, okenní otvory jsou doplněny profilovanými parapetními římsami. Okna v prvním patře nad průběžnou profilovanou kordonovou římsou jsou doplněna navíc ještě odsazenými profilovanými nadokenními římsami. Fasádu zakončuje korunní římsa. Fasáda včetně štukových ozdobných prvků je v prvním a druhém patře monochromní, ve světlé pískové barvě, v parteru jsou použity 2 odstíny téže barvy. Střešní krytina je provedena z pálených tašek, stejně jako krytina sedlových stříšek vikýřů, s půlkruhovými otvory ve štítech. Dispozice domu je dvoutraktová, většina obvodových stěn i kleneb v suterénu a části středové nosné zdi jsou původní. Dům dnes slouží jako polyfunkční objekt k obytným a komerčním účelům.