městský dům

Městský dům přímo navazující na Měnínskou bránu je koncipován jako podsklepený dvoupatrový řadový dům s obytným podkrovím, s hlavními uličními fasádami orientovanými do rovnoběžně situovaných ulic Novobranská a Měnínská. Dům byl postavený v klasicistním měšťanském stylu s dvoutraktovou dispozicí v jednoduché kubusové hmotě. V hlavním uličním pohledu z ulice Novobranská je fasáda členěna pěti na střed symetrickými osami otvorů a z ulice Měnínská pěti asymetricky rozmístěnými osami otvorů. Dům je zastřešený sedlovou střechou s hřebenem rovnoběžným s ulicí a s pravidelně rozmístěnými vikýři ve střešní rovině (do ulice Novobranská i do ulice Měnínská vždy po třech vikýřích). Průčelí do ulice Novobranská je v parteru v soklové části obloženo kamenem. Portál centrálně umístěného vstupu je tvořený postranními štukovými pilastry s jednoduchými profilovanými hlavicemi a zakončený profilovaným obloukem s jednoduchým štukovým klenákem. Mezi otvory v parteru se nachází rustikované štukové pilastry s pásovými hlavicemi, na které dosedají rustikované pásy oblouků se štukovými klenáky s hrubě strukturovanými štukovými zrcadly. V negativní části oblouků je hladká omítka protažená dále po stranách otvorů až k soklové partii. Mezi první, druhou, čtvrtou a pátou osou otvorů v parteru jsou osazeny ozdobné kovové výstrče s označením provozoven. Vstupní dveře jsou dřevěné dvoudílné, plné, rámové s poutcem a se dvěma kazetovými výplněmi v každém z křídel, doplněné obloukovým proskleným dvoudílným nadsvětlíkem s paprskovým členěním podružnými profily. Všechna okna jsou dvoudílná, s křídly členěnými vodorovnými podružnými profily na dvě části a s nadsvětlíky. U oken parteru v první až třetí ose zprava jsou nadsvětlíky jednoduché, u ostatních oken jsou členěny svislými profily, které opticky navazují na sloupky dvoudílných oken a jsou provedeny obdobně jako tyto sloupky s převzatými historickými ozdobnými detaily. Parter je oddělený od pater objektu profilovanou kordonovou římsou. Okna prvního patra dosedají přímo na kordonovou římsu a jsou lemována profilovanými šambránami, nad kterými jsou umístěny jednoduché vystupující štukové plochy, na které navazují jednotlivé nadokenní profilované římsy. Mezi prvním a druhým patrem probíhá jednoduchá kordonová římsa, na kterou dosedají okna druhého patra, lemovaná profilovanými šambránami. Fasáda vrcholí bohatě profilovanou korunní římsou s konzolkami začleněnými mezi pásy profilování. Fasáda do ulice Měnínská je pojata v jednodušších formách, s okny lemovanými šambránami a parapetními profilovanými římsami, bez kordonových říms a dalších ozdobných prvků. Všechna okna jsou provedena obdobně jako u fasády orientované do ulice Novobranská, tedy okna dřevěná dvoukřídlá, s nadsvětlíky, které jsou u oken v prvních třech osách parteru zleva jednoduché, ostatní nadsvětlíky jsou také stejně členěné jako u druhé fasády. V první ose zprava se v parteru nachází vstupní dřevěné dvoukřídlé rámové dveře s nadsvětlíkem, členěné výškově na tři díly, z nichž horní dva díly jsou prosklené a spodní díl je s dřevěnou výplní. Nadsvětlík dveří je členěný na dva díly svislým podružným jednoduchým profilem. Tato fasáda je zakončena profilovanou korunní římsou. Obě fasády jsou monochromní ve světlém odstínu pískové barvy. Střešní krytina je provedena z pálených tašek, stejně jako krytina sedlových stříšek vikýřů, s půlkruhovými otvory ve štítech. Dispozice domu je dvoutraktová, většina obvodových stěn i kleneb v suterénu i části středové nosné zdi jsou původní. Dům dnes slouží jako polyfunkční objekt k obytným a komerčním účelům.