městský dům

Areál domu čp. 7 leží v J části historického jádra města v ulici Víta Nejedlého poblíž jejího vyústění na Masarykovo nám. Zástavba areálu v sobě spojuje funkci měšťanského domu s provozem zemědělského hospodářství, jak je ostatně u malých měst obvyklé. Budovy areálu se rozkládají po obvodu obdélného, dnes převážně travnatého dvora. Na jeho V okraji přímo v úrovni uliční čáry stojí velký obytný jednopatrový dům. Na protější straně dvora souběžně s domem je situována budova chléva, J od ní, oddělena jenom úzkou uličkou, leží stodola se 2 menšími chlívky. Na S okraji dvora stojí novodobý zděný cihlový prasečí chlév z r. 1920, památkově bezvýznamný. Na V straně J od domu uzavírá dvůr proti ulici krátká ohradní zeď s branou, na S straně proti sousednímu domu čp. 8 je dvůr ohraničen novodobým asi 2 m vysokým prkenným plotem. Vzadu za hospodářskými budovami v Z části usedlosti se rozkládá menší ovocná a zeleninová zahrada, obehnaná zčásti novým plaňkovým plotem, zčásti na SZ straně drátěným plotem na starší kamenné podezdívce. Předmětem ochrany je dům čp. 7, chlév, stodola s chlívky, hospodářská stavba, ohradní zeď s branou a pozemky vymezeného areálu.