městský dům - Staré Rudolfinum

Nárožní dvoupatrový dům s hlavním pravidelně sedmiosým průčelím do Dlouhé ulice, jednoosým okoseným nárožím a dvojosým průčelím do Zieglerovy ulice. Nízká asymetrická valbová střecha se nad mohutnou konzolovou římsou pohledově neuplatňuje, větší sklon je na dvorní straně, krytina eternit, zkušebně zde osazen nevelký solární panel. Fasády jsou pojednány jednotně : přízemí člení pískovcový sokl s drobnými odvětracími otvory do sklepa, výše pásová, resp. kvádrová rustika, kterou ve výši patek záklenků oken přerušuje úzká stezka, lemující i okenní archivolty. Hladký vlys a úzká římsa spolu s parapetním pásem 1. patra oddělují hladkou plochu pater, v níž se uplatňují pouze edikulové šambrány oken v 1. patře (s trojúhelnými frontony nesenými konzolkami a ve vlysu zdobenými drobnými festony a obdélnými kartušemi) a ve 2. patře stuhové šambrány s uchy, doplněné parapetními římsami s kapkami. Fasádu ukončuje plné kladí s výraznou římsou zdobenou odspodu vejcovcem, výše nesenou volutovými konzolkami. Okna jsou nepůvodní, členěná do kříže, staré foto dokládá původní okna, dvoukřídlá čtyřtabulková členěná do kříže, staré foto dokládá původní okna, dvoukřídlá čtyřtabulková s dvojitým nadsvětlíkem, vše v líci fasády. Hlavní vstup má edikulový portál s toskánskými polopilíři nesoucími kladím a rozeklaný fronton, v němž je vložen pískovcový reliéfní znak: štít šikmo přepásaný stuhou s třemi hvězdami, pod ním mitra, nahoře klobouk z nějž visí tři řady střapců nad sebou. Dvorní fasáda má zcela utilitární řešení s dvoukřídlými okny, hladkou nečleněnou fasádou a nepůvodními dveřmi. Původní dvorní záchodová křídla nedochována. Vlastní kamenné ostění vstupu má drobnou profilaci archivolty s klenákem ve vrcholu, doplněnou zdobným motivem ve cviklech. Vstupní dveře jsou soudobé s fasádou, dvoukřídlé, výplňové s litinovou klikou tvaru lvíčka, původní nátěr tmavočervený, dnes hnědý, v půlkruhovém nadsvětlíku neorenesanční kovaná mříž.