mincovna

Bývalá mincovna je rozlehlá budova kolem pravoúhlého dvora, situovaná nad radnicí na náměstí. Patrové průčelí obrácené směrem do náměstí člení horizontálně plastická profilovaná římsa. V patře je 7 okenních os a okna mají polokruhové záklenky. Okna v přízemí zachovala z velké části původní renesanční ostění. Sdružená okna po stranách arkýře mají profilované ostění, přecházející ve třetině výšky v jednoduché okosení. Nad dvojicí oken do náměstí je zachovaná renesanční římsa. Malé okno vedle vstupního portálů má rovněž profilované ostění do polovice výšky. Z nároží budovy vystupuje v patře diagonálně věžovitý arkýř v čele sdruženým a v bocích pravoúhlým jednoduchým oknem. Soklový náběh arkýře je vyztužen vykrouženými žebry hruškového profilu. Žebra prostupují spodní římsou arkýře a tvoří síť, v jejíž středu je vytesán letopočet 1536. Poprsnici arkýře vymezují profilované římsy a pole rámují v rozích přetínané pruty. Hornické emblémy jsou v nich novodobé. Z nové doby je i polopatro nastavěné nad hlavní římsou. Vstup do budovy portálem jehož edikulu tvoří pilastry nesoucí úseky kladí a plastickou římsu, jež nese vysoký segmentem ukončený nástavec. Vlastní ostění půlkruhového vchodu flankují až do poloviční výše sloupky, na něž nabíhá profilovaná archivolta. V koutech po stranách jsou štukové výplně s kruhovými terči. Nepravidelná střecha mincovny je kryta asfaltovým šindelem a prolomena vikýři. Přízemní chodba se schodištěm je zaklenuta valeně s lunetami (čela kápí jsou tvořena lomenými oblouky). Pata klenby plynule vystupuje ze zdi. Lunety jsou lemovány hřebínky, mezi dvojicemi lunet je přímá linie tvořená hřebínkem. Nad schodištěm je stoupavá valená klenba, jejíž čelo je tvořeno segmentem. Vlevo je jeden portál v přední polovině chodby, v zadní polovině chodby jsou dva portály pod schodištěm, vpravo jsou dva portály. V zadní stěně chodby je vchod do dvora mincovny, který má obdélný půdorys, lemovaný lichými arkádami na mohutných pilířích na třech stranách. Arkády jsou sklenuty mohutnými oblouky. Pilíře jsou modelovány – v horní části, nesoucí oblouk, vystupují segmentovým výstupkem. Vpravo od chodby jsou dvě místnosti dnes plochostropé, původně zde byla jedna místnost, zaklenutá křížově dvěma poli. Tato původní klenba je nad dnešními plochými stropy zachována a pod nimi je v rozích vidět jenom její výběhy. Třetí místnost se zachovala i s původní křížovou klenbou bez žeber a bez hřebínků (čela klenby jsou tvořena lomenými oblouky). Vlevo je obdélná místnost klenutá valenou klenbou s lunetami, jejichž čela jsou vpravo tvořena lomeným obloukem a vlevo půlobloukem. Za touto místností je další, obdélného půdorysu, klenutá valeně s lunetami (čelo kápí je tvořeno půlobloukem). Třetí malá místnost je obdélná, krátká, klenutá valeně s lunetami. Čtvrtá místnost je na obdélném půdorysu, klenutá valeně, s lunetami, výběhy klenby jsou rovněž podseknuté. Pátá místnost na obdélném půdorysu je klenuta valeně, s lunetami, klenba spočívá na meziokenních polopilířích. K páté místnosti v pravém úhlu přiléhá šestá, na obdélníkovém půdorysu, klenutá valeně, se dvěma lunetami. V patře jsou místnosti plochostropé. Součástí mincovny je i rozsáhlé historické podzemí, které zasahuje na sousední pozemek st.p.č. 222.