mlýnský náhon se stavidlem

Jez pod Rožanským vrchem s mlýnským náhonem - je vodním dílem určeným ke zdouvání a zadržování vody. Primárním účelem bylo zajištění funkce vodního mlýna, jenž stál na parcele 298/1 do konce 60. let 20. století a byl označen číslem popisným 70 (v současné době jsou v terénu patrné jen jeho základy). Mlýnský náhon a stavidlo s kamenným rámem, na němž je patrný letopočet 1860 a iniciály FR se nacházejí při pravém břehu jezu, kde je umístěna druhá propust. Jedná se o 2,2 m širokou propust do mlýnského náhonu na bývalý vodní mlýn č. p. 70. Mlýnský náhon přiiváděl vodu na vantroky k mlýnskému kolu na horní náhon, který již není součástí vodního toku Rožanského potoka. Vedlejší (tzv.jalová) výpust byla umístěna poblíž stavidla mlýnského náhonu. V zásypu jalové výpusti nalezeny 2 části překladu ze stavidla s iniciálami FR a letopočtem 1854. Náhon byl přímý a relativně krátký cca 120 m. Plášt náhonu je tvořen z poměrně velkých precizně opracovaných kvádrů z místní vyvřeliny - žuly. Kámen byl pravděpodobně použit z přilehlých lomů hraběte Salma a lomu u domu č. p. 135. Konstrukce jádra není odhalena. Levá zeď náhonu je cihlová (a pochází po poslední úpravě v polovině 19. století), všechny ostatní konstrukce jsou kamenné. Kamenný rám stavidla je zpracován velmi precizně. Konstrukce je tvořena třemi stojkami a břevnem, na kterém jsou vysekány iniciály F. R. (Franz Rämisch) s letopočtem 1860. Po bocích středového nápisu jsou do břevna, kamenného příčníku, zaraženy dvě kovové závitové svorky s šestibokými maticemi. Ty zřejmě zajišťovaly aretaci výšky páru stavidlových desek a tedy velikost průtoku vody na mlýn.