mohylové pohřebiště

Pohřebiště tvořené 10 mohylami leží v nadmořské výšce 498 m na plošině těsně pod vrcholem Malého Kosatína. Mohyly jsou vysoké 0,3 – 0,5 m, jejich průměr se pohybuje od 5 do 8 metrů. Asi 150 m SZ od pohřebiště se na nejvyšším místě řady kamenů vzniklé mrazovým zvětráváním žuly nachází balvan, který přečnívá o více než polovinu kámen tvořící jeho podstavu. Archeologické nálezy chronologicky současné s nálezy z mohyl, které byly učiněny pod tímto viklanem, naznačují, že toto místo bylo s největší pravděpodobností využíváno v souvislosti s nedalekým pohřebištěm.archeologické výzkumy a nálezy: Tři mohyly prozkoumal v roce 1930 Bedřich Dubský. V jedné z nich o průměru 8 m a výšce 0,6 m zjistil na úrovni původního povrchu mocnou propálenou vrstvu s nálezy keramiky z pozdní doby halštatské. Mohyla byla patrně již v pravěku vyloupena. Ve stejné době Dubský prokopal prostor pod přečnívající částí viklanu a v hloubce 10 – 70 cm nalezl uhlíky, opálené kosti a zlomky keramiky analogické nálezům z mohyl a z hradiště na vrchu Hrad. uložení nálezů: Prácheňské muzeum v Písku