mohylové pohřebiště

Pohřebiště leží v nadmořské výšce 450 – 454 m, asi 800 m Z od říčky Smutná. Jedná se o skupinu 20 mohyl o průměru 4 až 8 m a výšce 0,4 – 0,8 m. Pouze dvě mohyly ve V části lokality jsou větší – mají průměr 14 a 10 m a výšku 2 a 1,2 m. Ve vzdálenosti 1 – 5 m od nich se nachází několik menších mohyl, zbývající jsou rozptýleny Z směrem. 150 m JZ od hlavní skupiny leží velká osamělá mohyla vysoká 2,3 m o průměru 23 m. archeologické výzkumy a nálezy: Lokalita se nachází v oblasti působení archeologa J. K. Hraše, který v druhé polovině 19. století systematicky zkoumal mohylová pohřebiště v povodí Smutné. S výzkumem mohyl v lese „Čábelky“ začal v roce 1870, kdy ze dvou mohyl vyzvedl bronzové předměty a zlomky nádob, další tři pohřby s nádobkou objevil v menší mohyle v roce 1896. Nálezy datují pohřebiště do střední doby bronzové a doby halštatské. Jeho pozornosti neunikla ani velká osamělá mohyla, kterou prokopal v roce 1895. V kamenné pohřební komoře objevil tři hroby z doby halštatské, z nichž první obsahoval válcovitou bronzovou nádobu zdobenou horizontální kanelurou a dutý bronzový kruh z téhož materiálu. Ve zbývajících dvou hrobech nalezl kožený pás s přinýtovanými železnými články, zlomky železné misky, plíšky, neurčitelný spečený předmět a část keramické nádoby. V roce 1964 byly na povrchu mohyly nalezeny střepy z raného novověku. uložení nálezů: Národní muzeum v Praze (i.č. 7676-7685), Prácheňské muzeum v Písku (př.č. 372/64), Městské muzeum v Bechyni (i.č. 4709-4710)