mohylové pohřebiště

Mohylové pohřebiště je situováno v nadmořské výšce 484 m na V okraji nízkého návrší mezi Albrechtickým potokem a jeho levostranným bezejmenným přítokem. Archeologické výzkumy a nálezy: V 19. století byly mohyly opakovaně narušovány vybíráním kamene obyvateli okolních vesnic. V roce 1881 tak při rozebírání mohyly o průměru údajně 15 m bylo nalezeno několik bronzových předmětů (náramek, jehlice, nůž) ze střední doby bronzové. Nálezy přivedly na lokalitu místní učitele a jiné amatéry, kteří ve výkopech pokračovali. Kromě jiného se jim podařilo nalézt několik bronzových jehlic a keramické nádoby, další nálezy z doby halštatské a laténské – mezi jinými bronzový nákrční a náramky - zde v roce 1884 získal prof. J. L. Píč Uložení nálezů: Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích (i.č. J.II. 64-66, J.II. 69, J.II. 75), Prácheňské muzeum v Písku