mohylové pohřebiště

Skupina 5 mohyl z doby halštatské a laténské 600 m JJV od kapličky v Srlíně leží v nadmořské výšce 410 m, asi 150 m od ústí Kolišovského potoka do Smutné. Skládá se ze čtyř menších mohyl o průměru 6 – 8 m a výšce 0,3 – 0,4 a jedné velké mohyly o průměru 22 m a výšce 2 m. Patrně tuto mohylu prokopal v roce 1865 J. K. Hraše a nalezl v ní zlomky nádob, železné kroužky, nýtky, hřeby a bronzové knoflíky a drátky. Pravěká mohyla 850 m JJV od kapličky v Srlíně leží v nadmořské výšce 420 m na nevýrazném návrší nad říčkou Smutnou. Mohyla o průměru 12 m je vysoká 0,8 m. Osamělá mohyla z doby halštatské a laténské 1000 m JJV od kapličky v Srlíně se nachází v nadmořské výšce 418 m, asi 300 m od pravého břehu Smutné. Mohyla je vysoká 2 m a má průměr 17 m. Skupina 3 mohyl z doby halštatské a laténské 1200 m JJZ od kapličky v Srlíně leží v nadmořské výšce 420 m, 400 m S od bezejmenného pravostranného přítoku Smutné. Skládá se ze dvou větších mohyl o průměru 16 a 13 m, vysokých 2 a 1,5 m, které jsou od sebe vzdáleny 15 m. Malý mohylovitý útvar v jejich blízkosti může být rovněž nejistou mohylou. Skupina 3 mohyl z doby halštatské a laténské 1200 m JZ od kapličky v Srlíně leží v nadmořské výšce 425 m na temeni nízkého návrší. Skládá se z jedné zachovalé a dvou prokopaných mohyl. Jedna z nich je patrně totožná s mohylou, kterou v roce 1897 prozkoumal J. K. Hraše a nalezl v ní rukojeť železného nože, železný kroužek a zlomky keramiky z doby halštatské a laténské. Osamělá pravěká mohyla 1300 m JZ od kapličky v Srlíně leží v nadmořské výšce 424 m, asi 300 m S od bezejmenného pravostranného přítoku Smutné. Zachovalá pravěká mohyla se sníženým vrcholkem je vysoká 1 m a má průměr 21 m. Uložení nálezů: Muzeum keramiky v Bechyni (i.č. 4702 – 4708)