mohylové pohřebiště

Pohřebiště se nacházelo v nadmořské výšce 510 m na temeni návrší Na pahorku (kóta 512), které leží 1500 m V od Vltavy. V roce 1882 zde bylo napočítáno 28 mohyl, z nichž část byla zničena při neodborných archeologických výzkumech, zbývající mohylové násypy pak byly postupně rozorány. Část pohřebiště byla neodborně prozkoumána v 19. století. Archeologické výzkumy a nálezy Několik mohyl prokopal v roce 1882 J. N. Woldřich. Mohyly měly hlinité násypy, z nichž některé překrývaly vnitřní kamenný kužel nebo obvodový věnec. Jedna z mohyl obsahovala bronzovou dýku, dva náramky, zlomek lunelly, rydlo a několik keramických nádob. V další mohyle nalezl zlomek prstenu a čtyři hroty šípů se zbytky dřevěných ratišť a v jedenácté mohyle odkryl žárový pohřeb, jehož výbava se skládala ze sekery s laloky a jehlice s vývalkovitou hlavicí. Další prozkoumané mohyly obsahovaly zlomky keramiky. J. N. Woldřich se na pohřebiště vrátil roku 1885, kdy prokopal další dvě mohyly, v nichž nalezl střepy a zlomek zdobené destičky. Většina nálezů, které byly uloženy do sbírky v zámku Ohrada, patří do střední doby bronzové a doby halštatské, ojediněle pak též do mladší doby bronzové, dodatečné hroby byly do starších mohyl vkládány ještě v časné době laténské. Uložení nálezů Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích (i.č. J.II. 78, J.III. 40), Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích – sbírka Ohrada (i.č. 732-746, 2181-2192, 2194-2208, 2238-2239)