mohylové pohřebiště

Pohřebiště leží v nadmořské výšce 440 m na mírném JV svahu klesajícím od kóty 493 m do údolí Kozlovského potoka, který je od lokality vzdálen 300 m. Pohřebiště je tvořeno 20 mohylami, které jsou uspořádány do čtyř paralelních řad probíhajících ve směru Z – V. Jednotlivé řady se skládají z 10, 3, 3 a 4 mohyl, nejdelší J řada měří 150 m. Mohylové násypy mají kruhovitý tvar o průměru 5 – 10 m a výšce 0,5 až 1,5 m. Většina násypů je obklopena mělkými obvodovými žlaby o šířce 0,5 - 1,8 m a hloubce až 0,4 m. Ve střední části J řady, kde jsou mohyly situovány v bezprostřední blízkosti u sebe, splývají žlaby v lineární útvary lemující řadu mohyl po obou stranách. Tři mohyly prozkoumal před rokem 1883 J. N. Woldřich, avšak nezjistil v nich žádné archeologické nálezy. Pohřebiště leží ve vzrostlém smrkovém lese, jeho V část pak v nízkém bukovém lese. Střední částí pohřebiště prochází cesta pro stahování dřeva. V severojižním směru prochází pohřebištěm několik úzkých hrotitých příkopů, které porušují násypy blízkých mohyl, s největší pravděpodobností se jedná od novověké odvodňovací příkopy. Tři mohyly byly prokopány v 19. století, zbývající jsou zachovalé. Pohřebiště leží v nadmořské výšce 440 m na mírném JV svahu klesajícím od kóty 493 m do údolí Kozlovského potoka, který je od lokality vzdálen 300 m. Pohřebiště je tvořeno 20 mohylami, které jsou uspořádány do čtyř paralelních řad probíhajících ve směru Z – V. Jednotlivé řady se skládají z 10, 3, 3 a 4 mohyl, nejdelší J řada měří 150 m. Mohylové násypy mají kruhovitý tvar o průměru 5 – 10 m a výšce 0,5 až 1,5 m. Většina násypů je obklopena mělkými obvodovými žlaby o šířce 0,5 - 1,8 m a hloubce až 0,4 m. Ve střední části J řady, kde jsou mohyly situovány v bezprostřední blízkosti u sebe, splývají žlaby v lineární útvary lemující řadu mohyl po obou stranách. Tři mohyly prozkoumal před rokem 1883 J. N. Woldřich, avšak nezjistil v nich žádné archeologické nálezy.