mohylové pohřebiště

Pohřebiště leží v nadmořské výšce 460 m na mírném návrší mezi dvěma pravostrannými přítoky Vltavy, která je od lokality vzdálena 1,8 km směrem na Z. Zprávy z první třetiny 20. století udávají počet devíti mohyl, z nichž pět bylo zcela rozebráno. Původní počet mohyl mohl být ovšem ještě vyšší, neboť část z nich byla v minulosti pravděpodobně rozorána v přilehlých polních tratích. V současnosti se na lokalitě nachází čtyři mohly. Svými rozměry vyniká velká mohyla na V okraji pohřebiště, jejíž průměr je 16 m a výška 1,7 m. Průměr zbývajících mohyl je 4 – 6 m, původní výšku nelze pro jejich druhotné snížení určit. Pohřebiště se nalézá v hustém smíšeném lesíku s hustým křovinatým podrostem, lesík lichoběžníkovitého tvaru o rozměrech cca 100 x 50 m je obklopen polními tratěmi. Velká mohyla na V okraji lesíku je porušena vrcholovým a několika bočními výkopy starého data, na jejím vrcholku stojí myslivecký posed. Zbývající tři mohyly jsou starými výkopy a vybíráním kamene silně sníženy, v terénu jsou jen málo patrné. Archeologické výzkumy a nálezy Část mohyl byla rozebrána rolníky pro získání stavebního kamene, přičemž byly získány nálezy ze střední doby bronzové a doby laténské. V mohyle o průměru 6 m a výšce 0,5 m nalezl v roce 1913 M. Blecha následující předměty z doby laténské – prolamovanou opaskovou záponu, dvě opaskové přezky, železný meč, sekáč, dva nože, hrot kopí, fragment železného klíče a další železné předměty. Z dalších nálezů je to hliněný přeslen, zlomky keramických nádob, spálené lidské kosti a uhlíky. Železný hrot šípu je pravděpodobně středověký. Uložení nálezů Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích (i.č. J.II. 156, 184 k, 185 a-i, 194 a sine)