mohylové pohřebiště

Pohřebiště leží v nadmořské výšce 480 – 490 m na nevelké plošině a na mírném J a JZ svahu klesajícím od kóty 526,5 m do údolí Babího potoka. J hrana lokality je určena hranou údolí, pod níž svah prudčeji klesá k potoku, ze Z strany do mohylníku zasahuje široká mělká rokle. Skládá se celkem z 65 mohyl, které vytvářejí několik skupinek rozptýlených na ploše asi 140 × 120 m. Nacházejí se zde jak malé mohyly o průměru 4 – 8 m a výšce do 0,6 m, tak velké mohyly o průměru 8 – 15 m a výšce 1 až 1,8 m. V 19. století prokopal několik mohyl J. N. Woldřich. V jedné mohyle s obvodovým kamenným věncem nalezl bronzovou dýku s nýty, náramek, keramický šálek a část lidské kostry. Další mohyla obsahovala údajně dětský žárový pohřeb, na JZ straně násypu pak nalezl několik keramických nádob. Ze třetí prokopané mohyly pochází tři bronzové hroty šípů, které byly uloženy na plochém kameni. Kromě nálezů z doby bronzové získal Woldřich v jedné mohyly zlomky keramiky ze starší doby železné.