Moravskoslezská vzájemná pojišťovna v Brně

Mohutná nárožní třípatrová budova uzavřené dispozice o křídlech soustředěných kolem dvou nádvoří. Uliční průčelí sestává ze dvou fasád orientovaných do náměstí Svobody a Rašínovy ulice. Průčelí do náměstí Svobody je pětiosé, do prostoru Rašínovy dvanáctiosé, 1 osa je na zkoseném nároží. Hlavní průčelí do náměstí Svobody má v přízemí prolomen novodobě upravený bosovaný půlkruhově zaklenutý portál, po jeho stranách se nachází půlkruhově zaklenuté arkády, před něž je předsazena novodobá konstrukce výkladců. Patra dělená nad přízemím a 2. patrem kordonovými římsami člení pásová rustika. První a 2. patro spíná vysoký řád toskánských pilastrů s dekorativními prvky, v jejich pokračování rytmizují průčelí v 3. patře pilastry s čabrakovými hlavicemi. Okenní otvory jsou sdružené po dvou ve společné šambráně, v 1. patře půlkruhově zaklenuté, v 2. patře zaklenuté segmentově a v 3. patře pravoúhlé. Jednoduché bosované šambrány v 1. a 2. patře doplňují v 3. patře rovné úseky vyložené profilované návojové římsy, na nichž spočívají konvexně-konkávně tvarované rozeklané frontony s volutami a akroteriemi. Průčelí do ulice Rašínovy je řešeno obdobně, pouze v 1. až 3. patře člení průčelí dva mělké rizality vymezené pilastry. Uliční průčelí jsou završena vyloženou profilovanou korunní římsou nesoucí na hlavním jižním průčelí atiku se štítem s volutovými křídly. Plocha štítu završeného na spodní straně rozrženým trojúhelníkovým frontonem je členěna segmentově zaklenutou vpadlinou, do níž je umístěn vysoký reliéf rokajové kartuše s aliančním znakem s orlicemi, nesené dvojicí putti. Štít i atika jsou zdobeny dekorativními vázami s vysokými kuželovitými víky a dvojicí antikizujících ženských soch. Na bočním průčelí orientovaném do Rašínovy ulice jsou nad rizality umístěny segmentově završené štítové nástavce zdobené čučky. Z valbových střech vyrůstají za štíty vysoké dvoustupňové střechy francouzského typu. V rámci prostorového kontextu tvoří na Rašínově ulici sousední objekt východní křídlo historizující Německé dívčí školy korunní princezny Štěpánky, kterou realizoval mezi lety 1880–1889 Martin Fleischhacker podle projektu Leopolda Ruppa a Ottokara Burghardta. Na náměstí Svobody na jižní křídlo pojišťovny navazuje historizující dům s neorenesančním průčelím. Dvorní průčelí jsou klasicistně střídmá, členěná pásovou rustikou, pravoúhlé okenní otvory jsou v 1. patře rámovány půlkruhově zaklenutými bosovanými šambránami vymezujícími nad okny plochy suprafenester lunetového tvaru vyplněné reliéfními mušlemi. Hlavní jižní křídlo je příčně trojtraktové s bohatě pojednaným středním sloupovým vestibulem opatřeným tepanou mříží, odkud se vstupuje do vestibulu s mramorovými sloupy a částečně zlacenými štuky. Tytéž prvky se opakují na schodišti s velmi zajímavým litinovým zábradlím, v jehož vrcholu se v nejvyšším patře dochovaly dva původní zlacené kandelábry. Schodištní šachtu završuje iluzivní nástropní malba v zrcadle zdobeném štukem s florálním a antropomorfním detailem na zlatém podkladě. Ve třetím patře se nachází rozlehlý jednací sál, jehož stěny jsou opatřeny dřevěným obkladem rámové konstrukce s výplněmi členěnými dále ornamentálními konzolami nesoucími římsy. Prostoru dominují velké dřevěné nástěnné hodiny, které harmonicky ladí s obkladem. Na stropě dekorovaném štukem a malovanými heraldickými motivy je zavěšen původní monumentální zlacený lustr. Korunový lustr válcového tvaru je tvořen nad sebou umístěnými kruhovými litými pozlacenými obručemi různé velikosti (jejich pohledová strana je dekorována plasticky provedeným ornamentem), které jsou osazeny na ústřední tyči. Středová obruč je nejširší, má výrazně větší obvod, než menší obruče umístěné nad ní, kompozici dotváří akantové rozviliny. Ze středové obruče vedou úzká pozlacená, esovitě stáčená ramena svícnů, na jejichž koncích jsou osazeny skleněné kryty žárovek. V interiéru se rovněž dochovala trojramenná nástěnná svítidla konzolového typu se třemi světly na rokajové základně. Opulentně dekorovaná je kancelář ředitele v druhém patře s štukovým ornamentálně zdobeným stropem a zlaceným lustrem.