most se sochami

Dvojici mostních oblouků spojuje středový pilíř zakončený původně po stranách do břitu. Ve své původní podobě měl most parapetní zídky a až do nedávné doby kraje středového pilíře osazovala po stranách vozovky dvojice pískovcových soch. Vlevo (při směru od Zahrádek (Neugarten)) se na masivním hranolovém podstavci zdobeném festony nalézala socha sv. Barbory v tradičním ikonografickém typu. Jejím kompozičním protějškem na shodně utvářeném podstavci byla socha sv. Jana Nepomuckého opět v tradičním pojetí. Zatímco oba masivní podstavce dle charakteru a dekoru pochází až z období 19. století, obě sochy představují kvalitní sochařskou práci baroka první poloviny 18. století. Vzhledem k neradostnému stavu mostu byly obě sochy i s podstavci v nedávné době (2001) restaurovány a přeneseny do zámeckého parku v Zahrádkách. Zde byly osazeny po stranách cesty probíhající parkem nedaleko zámecké budovy bez respektování jejich byť zřejmě druhotného umístění na mostě. Současný stav mostu je havarijní, řada pískovcových kvádrů je rozvalena, leží v potoce apod., most je staticky narušen. Po stranách vozovky chybí kamenné parapety. Most postupně zarůstá vegetace. Spárování kvádrů je dožilé. Most nese stopy neodborných oprav betovou mazaninou a cihelnými plombami. Klenutí oblouků dosud kupodivu drží. Za současného stavu je ohrožena možnost procházení Valdštejnovou alejí směrem k Holanům a Vřísku. Nutný je bezodkladný citlivě provedený opravný zásah a posléze navrácení dvojice soch na své místo.