most se sochami

Silniční most z barokními sochami se nachází ve středu obce Čimelice na silnici I. třídy do Písku a ku Praze a přemosťuje výpusť z Kostelního rybníka v centru obce. Svojí osou je most orientován SV – JZ. Na mostě jsou umístěny čtyři barokní sochy se sokly z 18. století, dnes kopie. Most je konstruován jako kamenný masivní most o jednom mostním otvoru se zídkami a křídly. Most je vystavěn z lomového kamene a opatřený hrubou stříkanou vápenocementovou omítkou na jihovýchodě a na severozápadě je zdivo překryto betonovou stěrkou. Opěrné pilíře jsou vyzděny z lomového kamene a před nimi před lícem mostu jsou pilíře se zaoblenými stěnami jenž jsou opatřeny hrotitým zhlavím. Opěry vynášejí polokruhovou klenbu vyzděnou z lomového kamene. Vrcholnice klenby nad úrovní vodoteče je vodorovná. Čela mostu jsou vysoká kolem 1 m, opatřena na východě hrubou omítkou a na západě betonovou stěrkou. Čelní zdivo vrcholí betonovou předsazenou korunou, která je položena na postranních pilířích. Na koruně jsou osazeny čtyři sokly na nichž stojí barokní sochy svatých z 18. století. Sokl je podepřen betonovým pilířkem. Křídla mostu na jihovýchodní straně jsou šikmá, skloněná od paty klenby a jsou z lomového kamene. Zdivo křídel je narušeno a jsou zde uchyceny náletové dřeviny. Na severozápadní straně jsou křídla nahrazena obezděním výpustě vodoteče, na severu kamenné a na jihu betonové. Těsně nad vrcholem klenby na jihovýchodní straně se zachoval odtokový otvor, v současné době již nefunkční. Koryto výpustě vyzděno z lomového kamene, překryto kameny. Povrch silnice nad mostem je živičný. Na JV straně je socha sv. Jana Nepomuckého a socha sv. Vojtěcha. Na SZ straně je socha sv. Václava a socha sv. Norberta.