most se sochou sv. Jana Nepomuckého

V rámci místní komunikace obce Velenice (Wellnitz) se přes říčku Svitávku směrem k Lasvicím u malebného seskupení chalup nachází kamenný dvouobloukový most. Je postaven z pískovcových kvádrů, štuků, uprostřed po pravé straně komunikace se na pilíři s břitem nalézá pozdně barokní statue sv. Jana Nepomuckého pocházející z roku 1763. 1. Původem zřejmě barokní silniční most je sklenut na dva valené oblouky. Povrch mostovky je v současnosti asfaltový, zábradlí je novodobé svařené z trubek. Kvůli osazení trubkového zábradlí byly horní části parapetů mostu zčásti zabetonovány. 2. Socha sv. Jana Nepomuckého se nalézá na mostním pilíři po pravé straně místní komunikace vedoucí z Velenic (Wellnitz) do nedalekých Lasvic. Fundament pískovcové statue tvoří čtvercová deska s profilací, spočívající na mostním pilíři, opatřená na bočních stěnách nápisy pojednávajícími o době a okolnostech opravy statue. Nápis na levé stěně desky zní: “RENOVIRT 1825: VON GESAMTEN // GUTTHAETERN DER GEMEINDE” a nápis na pravé stěně desky sděluje: “Anno 1825” (v zrcadlovém orámování) “NICHLAUS. KITTEL: HERR.PFARR // FRANZ. SCHILLER.RICHTER.No 62(?)”. Vlastním několikrát odstupněným soklem statue je masivní hranol s nárožími z čelní strany zdůrazněnými volutami a římsou v podobě vztyčených volut s dekorativní mušlí uprostřed. Čelní stěna soklu nese reliéfní výjev z nepomucenské legendy-Svržení světce do vod Vltavy. Sokl nesoucí zvláště na bočních stěnách zbytky polychromie (červená barva nátěru) obsahuje ještě na zadní stěně letopočet vzniku statue: “1763”. Masivní a dekorativní římsu soklu původně dekorovaly po stranách na vztyčených volutách spočívající postavičky andílků s kartušemi v rukou. Již pouze na historickém snímku je zachycen levý z andílků, který pravicí přidržoval kartuši a levici si kladl ve zbožném gestu na prsa. Pravý andílek držel kartuši svou levicí a pravici snad původně držel s prstem u úst (aluze na světcovo mlčení a zachování zpovědního tajemství). Samotná socha světce spočívá na menším samostatném hranolovém soklíku původně ze stran flankovaném andílky. Stojící prostovlasý světec (s paprsčitou kovovou svatozáří a pěticí hvězd kolem hlavy) je zobrazen v kontraspostu s pokrčenou pravou nohou ve svém obvyklém kanovnickém odění. Ve své levici drží pozlacený kovový křížek s korpusem Krista a v pravici svírá biret. Janova hlava je nakloněná k levému rameni, pohledem světec míří k nebi.