muzeum

Čtyřkřídlá patrová budova nepravidelného půdorysu na skalním ostrohu, jednotlivá křídla obklopují ze všech stran uzavřené atrium. Střecha sedlová, pokrytá plechem. Východní průčelí směrem ke kostelu přízemí i patro devítiosé, okna dvoudílná, šestitabulková, nová, hladké šambrány u vnějšího okraje zvýrazněny páskem, v přízemí kamenné deskové parapety, oplechované. Pod okny v patře profilované parapety. Lehce profilovaná mezipatrová římsa, nárožní rustikové lizény, bohatě profilovaná korunní římsa. Ve střední části průčelí vystupuje mělký rizalit (se třemi okenními osami) s trojúhelným štítem tvořícím tympanon. Fasáda rizalitu členěna hladkými souvislými pásy v omítce. Pod okny v patře hladké obdélné rámování po celé úrovni 1. patra. Jižní průčelí do Školní ulice stejné jako východní, rovněž devítiosé, stejná okna a členitost průčelí a fasády. Okna zamřížovaná historizujícími mřížemi, ve střední ose rizalitu dvoukřídlé vstupní dveře, kazetové, v kamenném pravoúhlém portálu profilovaném drobnými pásky. Zadní průčelí (severní) směrem do ulice Hradební v přízemí čelně vlevo pět os dvoudílných šestitabulkových oken v hladkých šambránách při vnějším okraji s páskem. V patře pět os stejných oken, stjné šambrány, profilované parapety, pod nimi obdélné rámování. Lehce profilovaná mezipatrová římsa a mohutná profilovaná korunní římsa. Čelně pravá část tohoto průčelí předstupuje před levou, v přízemí čtyři osy čtyřdílných šestitabulkových oken, okna segmentová, kolem hladké šambrány při vnějším okraji s páskem, bez parapetu. V patře dvě velká šestidílná dvanáctitabulová čtvercová okna bez parapetu a šambrán a dvě velká čtyřdílná osmitabulová okna, segmentová, v hladké šambráně při okraji s páskem. Fasáda předstupující části členěna jemnými rustikami, mohutná bohatě profilovaná korunní římsa. V západním křídle ve vnějším průčelí dvě segmentová čtyřdílná šestitabulková okna v hladkých šambránách při okraji s páskem, bez parapetu, fasáda členěna jemnými rustikami, mohutná profilovaná korunní římsa. Dále se toto křídlo zalamuje, v zalomené části 5 os dvoudílných šestitabulkových oken ve stejných šambránách, deskové parapety. V patře 5 os stejných oken, profilované parapety. Jednoduchá mezipatrová římsa, pod okny obdélné rámování, mohutná profilovaná korunní římsa-průběžná po obvodu celého objektu. V atriu v jižním křídle v předstupující části v prostoru schodiště dvě čtvercová dvoudílná okna, čtyřtabulková, lícová, bez šambrán a parapetů. V ustouplé části v přízemí dvoukřídlé dřevěné dveře, kazetové, v kamenném portálu bez profilace, vedle dvoudílné šestitabulkové okno v hladké šambráně při vnějším okraji profilované oblounem, kamenný deskový parapet. V patře dvě stejná okna, stejné šambrány, bez parapetu. Ve východním křídle přízemí i patro dvouosé, okna i šambrány stejná jako předchozí, v přízemí s parapety, v patře bez. V severním křídle dvoudílné čtyřtabulkové okno, stejná šambrána, plechový parapet. Západní křídlo dvouosé, okna v přízemí dvoudílná, čtyřtabulková, bez šambrán a parapetů, okna v patře dvoudílná, dvoutabulková, bez parapetů, šambrány stejné jako jinde. Fasáda atria hladká, mohutná profilovaná korunní římsa.