muzeum

Dům stojí jižně od centra města na jižní straně ulice U muzea. Na západní straně sousedí s domem č.p. 399. Jedná se o řadový městský dům postavený na obdélníkové parcele z které vystupuje malý obdélník schodišťového rizalitu. Při východní straně je přistavěno tzv. Pelantovo schodišťě, z jižní straně vybíhá bývalá provozní přístavba a při východní straně je nízká přístavba, která zastřešila proluku mezi domem č.p. 399. Dům má 4 NP, 2. PP a lomenou střechu. Ze severní strany je zalomení střechy delší a skrývá 4. NP. Na rovné části střechy je povlaková krytina na šikmé měděný plech. Nad hlavním severním průčelím je střecha členěna věžičkami, vikýři a vikýřky. Hlavní severní fasáda je přísně symetrická, v 1. NP třináctiosá v dalších devítiosá. První, pátá a devátá osa je v 2. a 3. NP zvýrazněna segmentovým jednoosým arkýřem zakončeným zvoncovou stříškou a vrcholí ve střeše trojúhelníkovým zvlněným štítem. Třetí a sedmá osa je zvýrazněna polygonálním trojosým arkýřem vrcholícím ve střeše věžičkou. Mezi věžičkami a štíty jsou trojúhelníkové vikýřky s okénky ve tvaru gotického trojlístu. Hlavní vstup je situován ve střední ose, dveře jsou dřevěné prosklené dvoukřídlé s nadsvětlíkem (novotvar z rekonstrukce 2001 – 2004). Okna jsou původní dřevěná špaletová s profilovaným poutcem, tří a devítikřídlá. Horní křídla jsou členěná olověným páskem. V 1. NP jsou okna zakončená půlkulatě, v 2. NP mají rovné nadpraží, v 3. NP mají „zvlněná“ nadpraží a ve 4. NP jsou zakončena lomeným obloukem. Celá fasáda je pokryta bohatým florálním štukem, spodní část je bosovaná. Při východní architektonicky neřešené fasádě je přistavěno monolitické schodiště s nepravidelným rastrem okenních otvorů z konce 60. let 20. století, které po sanaci betonu a odstranění skleněné mozaiky ztratilo původní zajímavý výraz. Zde je situován „služební“ vstup do muzea. Jižní fasáda je jednoduše zdobená geometrickým štukovým dekorem a členěna původními dřevěnými špaletovými většinou trojkřídlými okny (T), balkony a „lodžiemi“ při schodišťovém rizalitu. V přízemí je zadní vstup s původními dvoukřídlými dveřmi a dvoje garážová vrata. Při její západní straně je dvoupodlažní přístavba s plochou střechou, která je zdobena florálním štukovým dekorem a mohutnými maskarony na atice. Západní fasáda je bez architektonického řešení, nyní s nápisem MUZEUM. Interiéry jsou výrazně přestavěny naposledy v roce 2001 – 2004, kdy byly odstraněny všechny vnitřní omítky, poslední trámový strop nad 3. NP a další. Z historických konstrukcí je zachováno kamenné schodiště s nýtovaným zábradlím, některé teracové podlahy, část dveří s obložkami (některé jsou zdařilé kopie z 2001 – 2004) a většina oken. Hodnotné jsou skleněné leptané výplně z 60. let 20. století na schodišti.