náhrobek

Náhrobek rodiny Procházkovy na hrobovém místě č. 151 a 152 se nachází na hřbitově u kostela U Matky Boží, který je chráněn jako kulturní památka ÚSKP r. č. 40360/7-5252 a nachází se na území památkové zóny Telč – Staré Město. Monumentální náhrobek se skládá z pískovcové sochy odpočívajícího anděla osazené na bohatě profilovaném žulovém podstavci a ze tří vodorovně uložených krycích žulových desek zakrývajících hrobové místo. Celý hrob je pak ohraničen žulovými obrubníky s litinovými sloupky, které jsou vzájemně spojeny řetězy. Dominantou celého náhrobku je pískovcová socha odpočívajícího anděla opírajícího se o kamennou vázu. Socha spočívá na nízkém podstamentu neseném poměrně vysokým bohatě profilovaným čtyřbokým podstavcem se sraženými rohy a s výrazně širší vyloženou profilovanou římsou. Anděl si pravou rukou opřenou o vázu podpírá hlavu, jeho levá ruka, volně splývající po boku těla, přidržuje o tělo opřenou hůl. Anděl má zvlněné až na krk dlouhé vlasy. Oblečen je do půl těla v bohatě zřasený šat, hruď má pouze přepásánu. Na váze, zdobené v horní třetině pravoúhlým meandrovým dekorem, je nakoso umístěn květinový věnec. Spodní část sochy je pojata jako kamenný útes částečně zakrytý drapérií andělovy suknice. Na levé čelní straně podstamentu je vyryta signatura Loos & Tomola v Brně. Uprostřed podstamentu je umístěna kovová rozeta pravděpodobně s úchytem na lampu. Na podstavci jsou ozdobnými nýty upevněny dvě desky z černého leštěného mramoru s údaji o zemřelých. Nad horní deskou je otvor, pravděpodobně po úchytu hřbitovní lampy. Hrob je zakryt třemi žulovými vodorovně položenými deskami. Na prostřední, vyšší desce jsou údaje o zesnulých. Kolem celého hrobu se nachází žulová obruba, na které jsou připevněny zdobené litinové sloupky (celkem devět) vzájemně propojeny řetězem, případně litinovou tyčí a vyčleňující tak ohrádku kolem hrobu.