náhrobek Jana Palacha

Náhrobek byl autorem O. Zoubkem odlit v roce 1990 podle původní desky z roku 1970, jejíž model měl uložený v ateliéru. Svým ztvárněním (bronzová deska s motivem ležící postavy rozpadající se v prach) plní funkci náhrobku, tak i pomníku, jehož zbudování nepřipadalo v 70. a 80. letech v úvahu. Hrob Jana Palacha se stal místem, kam lidé po celou dobu normalizace nosili květy a zapalovali svíčky. Proto byla původní bronzová náhrobní deska pár měsíců po své instalaci v roce 1970 na příkaz StB roztavena, v roce 1973 pak proběhla nařízená exhumace a zpopelnění ostatků Jana Palacha, o rok později byla urna uložena do rodinného hrobu ve Všetatech a hrob na Olšanech byl označen jménem jiné osoby. Přesto však lidé stále nosili na tento hrob květy a svíce, aby uctili Palachovu památku. V roce 1990 se urna s popelem Jana Palacha na toto hrobové místo vrátila a byl osazen nový odlitek původní formy bronzové desky.