náhrobek Mudr. Mikuláše Miksche

Na betonovém soklu stojí náhrobek ve tvaru obelisku s odsazenou soklovou patou. Čelní stěna náhrobku je v horní části zdobena reliéfem z carrarského mramoru. Jedná se o kruhový portrétní medailon o průměru 34 cm, znázorňující profil staršího muže s výrazně utvářenými sardonickými rysy. Pod medailonem se nacházejí zbytky nápisu: Dr. MIKOLÁŠ MIKSCHE / NAR. DNE 16. LIST. 1799 V POLNÉ / (ZEMŘ) 20. KVĚTNA 1874 V PRAZE/ A... DLABAČOVÁ / roz. Mikšova /zemř. ... května 1899 v stáří ... Pod tímto nápisem se původně nacházel reliéf od stejného autora, znázorňující číši, z níž pijí dva hadi. Nápis pokračuje pod reliéfem: ....DL.... / ... mistr a ... / ... Nymburka, býv. ... / školy v Hracholuskách. / zenřel 20. září 1900 v stáří 62 roku. Nápis na soklu: MILOŠ DLABAČ / kap. Č.S.R. * 14/10 1871 + 20/4 1927 / JIŘÍ DLABAČ / statkář v Nymburce / * 20/2 1872... 1936. Pomník ani reliéf nejsou signovány. Výška obelisku je cca 1,70 m.