náhrobek stavitele Josefa Arnolda

Na nízké žulové podestě spočívá čtyřboký sokl z leštěného kamene. Profilovaná širší patka přechází přes zvonovnici v užší střední hranol nesoucí vyloženou profilovanou římsu. Na soklu je na nízkém obdélném plintu osazeno mramorové sousoší tvořené torzem antického sloupu na vysokém postamentu, přes nějž je přehozena bohatě aranžovaná drapérie. Vpravo stojí figura smutečního anděla v životní velkosti v měkce splývajícím rouchu s pohledem směřujícím vzhůru. Anděl drží v ruce malý latinský křížek, druhou rukou přidržuje oválnou kartuš, na přední stěně postamentu sloupu, do níž byl původně vsazen reliéfní portrétní medailon Josefa Arnolda (dnes chybí). Vlevo dole u paty sloupu byly původně připojeny v kameni tesané předměty, signifikující stavitelské a kamenické povolání zemřelého: iónská hlavice sloupu, úhelník, kružidlo, aj. (dnes chybí). Hrobové místo bylo dříve ohrazeno dekorativním bronzovaným kovovým zábradlím (dnes chybí). K vybavení hrobu náležela také dvojice velkých dekorativně utvářených litinových kandelábrů. -- V přední stěně soklu byla dříve vsazena obdélná nápisová deska s majuskulním nápisem. FAMILIE / ARNOLD – WESSELY. Dnes je zde druhotně osazen nápis: RODINA GRUBEROVA. Podle popisu náhrobku v archivních pramenech byla původně do přední strany soklu vsazena nápisová deska s rytým a zlaceným nápisem JOSEF ARNOLD. --- Rozměry: v. cca 5 m, sokl 155 x 130 cm, figura anděla v. cca 170 cm