náhrobek rodiny Ecksteinovy

Na jednoduché schodovité žulové podestě spočívá vertikální náhrobní deska, která svým tvarem a členěním evokuje architektonický útvar - zaslepený portál tvořený dvěma dvojicemi paralelních pilastrů, nahoře překlenutých mírně zakřivenou segmentovou římsou. V centrální ose je desce předsunuta bronzová plastika představující zemřelou sedící na sedadle, jehož opěráky zdobí reliéfy věnce. Realisticky zobrazená figura staré ženy v životní velikosti je provedena v celé postavě, oděna v taláru, jedna její ruka klidně spočívá v klíně, druhá na opěráku sedadla. Nad hlavou sedící rozprostírají dva letící putti girlandu z růží. Pod jejich nohama na dvou, analogických, kruhových, bronzových terčích, reliéfně provedené majuskulní nápisy: „JOSEF ECKSTEIN *13. V. 1868 † 18. VIII. 1941“ a „MARIE * 25. IV. 1873 † 17. XI 1931“. Dvojice ozdobných kovových luceren z doby vzniku náhrobku, doplňuje jeho celkový vzhled. Rozměry: cca 3 x 4 m, v. figury 160 cm