náhrobek rodiny Ritter von Bauer

Náhrobek byl silně a nevratně poškozen v 90. letech 20. století. Bývalé rozlehlé hrobové místo (skupina č. 12, hrob č. 1 - 5) je obehnané původní litinovou mřížkou, která trpí korozí. Na místě není žádný náhrobek ani nápis, na zbytku soklu z původního pomníku je umístěn nový jednoduchý dřevěný kříž. Kvadratický sarkofág tvořící horní část původního náhrobku a mramorová figura anděla od sochaře V. H. Macha byly druhotně přemístěny na nové stanoviště – v současnosti tvoří výzdobu novodobého hrobu rodiny Fatrdlovy, skupina 27, hrob č. 39 – 41. Původní náhrobek byl rozebrán a jeho součásti byly vkomponovány do jiného náhrobku. Tento postup byl zcela nevhodný a vedl k podstatnému poškození KP a k degradaci jejích hodnot. Původní stav náhrobku srov.: fotoarchiv NPÚ, ú. o. p. v Brně, inv. č. 96247, foto z roku 1987. Materiál a technika: leštěný prachovec, leštěný červený porfyr, bílý mramor z tyrolského Laas Rozměry: rozměry nezjištěny Na základě starší fotodokumentace z roku 1987 (viz fotoarchív NPÚ, ú. o. p. v Brně) si můžeme udělat představu o původním vzhledu pomníku: těleso náhrobku tvořila kompozice odstupňovaných na sebe postavených horizontálně orientovaných hranolů z leštěného prachovce, na nichž byl osazen kvádrový sarkofág z červeného porfiru, jehož horní partie byla dekorovány plasticky provedeným motivem nekonečné vlny. V ose byla před tělesem náhrobku na vysokém profilovaném soklu osazena mramorová figura smutečního anděla. Na přední straně soklu byl zlacený majuskulní nápis „FAMILIE RITTER VON BAUER“. Dochovaná antikizující, frontálně pojatá figura anděla, oděná do hustě zřaseného peplonu, spadajícího až přes hranu soklu stojí v postoji, kdy je pravá noha překřížena přes levou, a obě paže jsou zkříženy na hrudi. Obrys skulptury definují dekorativní křivky rozložených křídel. Tvář s antikizujícími rysy a s dlouhým úzkým nosem lemují detailně propracované kadeře dlouhých vlasů, spadajících až na ramena. Ve vlasech má anděl těsně obepínající čelenku, hlava je lehce skloněna. Realizace kamenické firmy Adolfa Loose st. z období mezi lety 1877–1880 bývají signovány „Loos & Tomola“ nebo „Loos Tomola (Brünn)“. Zde signatura nenalezena. Údaje k autorství: Rodinný hrob rodiny Bauer byl zřízen roku 1877 po smrti Theodora von Bauer (1804–1877) na bývalém městském hřbitově a dodávala je jej firma Adolfa Loose st. (1830 – 1879). Mezi lety 1877 – 1880 byl Loosovým společníkem ve firmě Johann Eduard Tomola (1845 – 1907), nelze tedy vyloučit jeho autorství figurální složky náhrobku. Máme dochovány podrobné zprávy o vzniku náhrobku i jeho dobové popisy. Dle nich měl náhrobek podobu soklu z prachovce, na němž spočíval sarkofág z červeného porfyru. O něj se opírala sochařská figura truchlícího anděla v životní velikosti (žluto-bílý mramor z tyrolského Laasu), s pažemi zkříženými na hrudi. Součástí náhrobku byl také reliéfně provedený portrétní medailon zemřelého, z carrerského mramoru. (Srov.: Tagesbote XXVII, 1877, č. 73, 30. 3., s. 3. Mährisch-schlesischer Correspondent XVIII, 1878, č. 98, 28. 4., s. 3. M. T. [Moriz Trapp], Brünner Kunstleben. Der brünner Central–Friedhof, Mährisch–schlesischer Correspondent XXVI, 1887, č. 248, 31. 10., s. 1–3. Moriz Trapp, Brünns Kirchliche Kunst–Denkmale, Brünn 1888, s. 166.) Z těchto pramenů je zcela zřejmé, že se jedná o tentýž náhrobek, který se v současnosti nachází na ÚH, kam byl později po zrušení městského hřbitova přenesen, tak jako pomníky dalších významných brněnských osobností. Je pravděpodobné, že byl po přesunu upraven. Milena Flodrová, Jiří Endler a Jana Mlatečková chybně považovali za autora náhrobku sochaře Václava Hynka Macha (1882 – 1958) a datovali jej do 30. let 20. století. Proti autorství Macha však důkazně svědčí tyto argumenty: 1. Formálně-stylová analýza figury anděla – s jistotou se jedná o sochu z poslední čtvrtiny 19. století, která nikterak neodpovídá ostatní Machově tvorbě. 2. Historický kontext: žádný významný člen rodiny Bauer nezemřel v Brně ve 30. letech 20. století. 3. Naprostá absence pramenů: žádný údaj o skutečnosti, že by Mach vytvořil náhrobek rodiny Bauer, se nenachází v Pohoráckém muzeu v Předklášteří, v podsbírce Václav Hynek Mach, inv. č. VHM 1 – 513, kde jsou jinak veškeré jeho sepulkrální realizace zdokumentovány. Údaje o zesnulém: Teheodor Johann Ritter von Bauer (* 20. 4. 1804 České Budějovice – † 25. 3. 1877 Brno), velkoobchodník, cukrovarník a textilní podnikatel. Rodina Bauer patřila mezi nejvýznamnější rodiny německých průmyslníků v tehdejším Brně. (Viz: Bohumír Smutný, Brněnští podnikatelé a jejich podniky 1764–1948. Encyklopedie podnikatelů a jejich rodin, Brno 2012, s. 35 - 36.)