nájemní dům

Dům vznikl se zástavbou rušeného malostranského bastioniu a novou úpravou nábřeží. Nárožní dům je nad zvýšeným přízemím třípatrový, probíhá v délce deseti os, z nichž krajní zdůrazňují risality se sdruženými okny. Středem bosovaného suterénu vede dórský edikulový portál s půlkruhovým záklenkem a kanelovanými polosloupy. Vyřezávaná vrata i lunetový nadsvětlík chrání dekorativní mříže. Zvýšené přízemí je pásově bosované, okna zdůrazňují svazkové klenáky, s reliéfními hlavami ve "staroslovanských" čepcích. V 1. p. zakrývá dvě střední osy balkon nesený volutovými konsolami. Fasáda má bohaté architektonické článkoví, ve 3. p. jsou navíc zajímavé malby nezjištěného autora na meziokenních plochách, které zobrazují "staroslovanské" ženy. Průčelí do Vítězné ul. je šestiosé s risalitem na poslední rozšířené ose. Úprava jednotlivých pater odpovídá hl. průčelí. Na okoseném nároží se vyjímá letopočet 1888. Vestibul, jehož osou vede jednoramenné schodiště do zvýšeného přízemí, kryje kasetový strop s dekorativní malbou. Boční stěny člení hladké pilastry s volutovými hlavicemi; ve středním poli mezi nimi jsou mělké niky s mušlí. Stěny i podhledy schodiště pokrývají klasicistní architektonické malby, strop nad schodištěm nese dekorativní "pompejskou" malbu. Výtvarnou úpravu domovního interiéru doplňují vyřezávané supraporty nad vchody do bytů, tabernáklová okénka s dekorativní mříží do bytového příslušenství ve všech patrech i ornamentální mozaiková dlažba podest a chodeb.