nájemní dům

Řadový pětipatrový dům dvoutraktové dispozice orientované do hloubky protáhlé parcely s vnitřním dvouramenným schodištěm přístupných chodbou z levé osy průčelí. V zadní části parcely za nádvořím se nachází další zástavba složitější dispozice s vnitřním dvouramenným schodištěm. Pětiosé uliční průčelí je vertikálně členěno arkýřem s lichoběžníkovým půdorysem osazeným na střední osu. Arkýř spínající 2. - 4. patroje završen balkonem s kovovým zábradlím přístupným segmentově zaklenutým vstupem s girlandovou dekorací v nadpraží. Střední osa průčelí, v níž je prolomen hlavní vstup, je akcentována atikovým polopatrem s vypínajícím se segmentovým štítem flankovaným po stranách dvojicí sloupků. Plocha štítu je prolomena velkým segmentově zaklenutým okenním otvorem. Motiv segmentu se opakuje u frontonů sdružených okenních otvorů v 3. patře, mezi sdružené okenní otvory je vložen maskaron dívčí hlavy se stuhami a vegetabilním dekorem, v parapetních výplních pod profilovanými parapetními římsami se nachází secesní dekor ze stylizovaných rozetami. Průčelí v 2. a 3. patře členěné pásovou rustikou je ukončeno kordonovou římsou, na níž jsou posazeny segmentové frontony oken 3. patra, které současně vytváří parapetní výplně oken 4. patra. Pravoúhlé okenní otvory 4. patra jsou doplněny profilovanými parapetními římsami, nad okny a mezi nimi se nachází geometrizující dekor. Sdružené pravoúhlé okenní otvory 5. patra jsou opatřeny společnými profilovanými parapetními římsami a rovněž polečnými silně vyloženými návojovými římsami nesenými páry masivních reliéfně zdobených konzol, pod návojovými římsami jsou vedeny dekorativní pásy vejcovce a listovce. Pod parapetními římsami se v parapetních výplních nachází štukové festony. Uliční průčelí je završeno atikou členěnou středním štítem a dvojicí postranních sloupků. Vstupní chodba se štukovou výzdobou, kovové zábradlí schodiště. Severní a východní průčelí nádvoří je opatřeno pásovou rustikou, ve 3. - 5. patře ploché lizénové rámce. Ve dvoře je dodatečně osazena barokní kamenná erbovní plastika korunovaného říšského orla nesoucího na prsou znak s orlicí. Nad průchodem do zadního traktu ze dvora je sekundárně osazena barokní kamenná supraporta s vysokým reliéfem oválného medailonu s reliéfním poprsím císaře Leopolda II., který drží ve spárech orlice se dvěma putti postranách. Medailon rámuje nápisová lišta s rytým maiuskulním nápisem: LEOPOLDUS II: D:(EI) G:(RATIA) ROM:(ANUS) IMP:(ERATOR) SEM:(PER) AUG:(USTUS). Jedno putto třímá roh hojnosti, druhé fasces a vavřínový věnec, jímž korunuje medailon, u nohou mu spočívá říšské jablko a žezlo. Na nadpražní římse nesené konzolami pod reliéfem je umístěn reliéfní maiuskulní nápis: IOSEPH II. DEM EINZIEGEN, LEOPOLD II DEM UNVERGESLICHEN, FRANZ II DEM/GELIEBSTEN ŰBER DIE BEGLŰCKTE EINKEHR IN DIESES GASTHAUS GEWEIHET. Na torzu klenáku pod římsou se nachází letopočet 1792. V periferní zástavbě za dvorem je schodiště s kovovým zábradlím, kde byla osazena barokní dřevěná plastika sv. Jana Nepomuckého (dnes chybí). Předmět památkové ochrany tvoří: dům č.p. 480 se všemi svými křídly a s dvorem s pozemkem parc.č. 188.