nájemní dům

Řadový čtyřpatrový dům trojtraktové dispozice orientované do hloubky protáhlé parcely s chodbou v hlavní ose a další nepravidelnou zástavbou za nádvořím v zadní části úzké parcely. Uliční průčelí je členěno římsami na vysokou soklovou část zahrnující 2 podlaží, střední zónu v 2. a 3. patře a zónu nejvyššího patra. Průčelí v soklové části s pásovou bosází je v přízemí ve střední ose prolomeno pravoúhlým vstupem s klenákem ve vrcholu, po stranách se nachází novodobé výkladce, v 1. patře pravoúhlými okenními otvory opatřenými ústupkovými šambránami přerušovanými vystupujícími kvádry bosáže a vyloženými parapetními římsami nesenými konzolami. Uliční průčelí střední zóny v 2. a 3. patře z režného cihlového zdiva člení nad konzolovou kordonovou římsou postranní lizény a průběžné parapetní římsy okenních otvorů a velký balkon v 2. patře v šíři 4 středních os nesený pěticí masivních konzol. Pravoúhlé okenní otvory jsou opatřeny profilovanými šambránami s ušima. Nad 4 balkonovými osami v 2. patře nesou nástavce s konzolami segmentové frontony, nad postranními osami se nachází kruhové medailony rámované vavřínovými věnci s reliéfním nápisem ANNO a letopočtem 1904. Nad 4 středními osami v 3. patře nesou nástavce vyrůstající z profilovaných šambrán rovné úseky profilované návojové římsy, nad krajními osami rozeklané trojúhelníkové frontony, z nichž vyrůstají pylony. Segmentově zaklenuté okenní otvory 4. patra rámované ústukovými šambránami posazené na průběžnou vyloženou profilovanou parapetní římsu lemovanou ze spodní strany zubořezem flankují lizény, které nesou zdobené konzoly, na nichž spočívají rovné úseky vyložené profilované návojové římsy, návojové římsy podepírají klenáky s fasetovou bosáží. Uliční průčelí je završeno vyloženou konzolovou korunní římsou spočívající na sledu konzolek a podpíranou po stranách dvěma mohutnými kanelovanými kozolami. Dvorní průčelí jsou opatřeny omítkovým pásováním, okenní otvory plochými šambránami a rovnými návojovými a parapetními římsami. Předmět památkové ochrany tvoří: dům č.p. 479 se všemi křídly a se dvory s pozemkem parc.č. 186.