nájemní dům

Nájemní dům na ulici Dvorského 6, č. p. 28 je situován v areálu jednotně koncipované malobytové kolonie nájemních domů s 250 byty, která představuje urbanistický celek krychlových domů na ulici Renneské a podélných pavlačových domů v průhledech mezi nimi na ulici Dvorského. Při pohledu od severu je druhým objektem v řadě pěti identických volně stojících domů, které jsou orientovány užším průčelím do ulice. Jedná se o zděnou stavbu pavlačového typu na obdélném půdoryse s pěti nadzemními podlažími a jedním podzemním. Budova je kryta plochou střechou. Vstupní průčelí je v ose prolomeno pravoúhlým vstupem, nad ním je osazena plochá, obdélná markýza. V levá část průčelí je v každém patře vyjma nejvyššího prolomena úzkým obdélným oknem osvětlujícím jednoramenné schodiště. Ze schodiště se vstupuje na zděné pavlače s plným parapetem. Fasáda protilehlá pavlačím je hladká, rytmizovaná pravidelným střídáním dvojicí třídílných a dvoudílných oken. Průčelí orientované směrem k Renneské ulici je zcela hladké. Na pavlači se nachází vstupy do jednotlivých bytů, kterých se v každém podlaží nachází sedm. Dvojice bytů mají vchody umístěny vedle sebe, poslední je samostatný. Dveře jsou opatřeny nadsvětlíkem. Po stranách vstupních dveří se vždy nachází drobné okénko. Bytové jednotky jsou tvořeny obytnou kuchyní, pokojem a příslušenstvím. 5. NP je novodobou přístavbou se sedmi bytovými jednotkami. Od původní stavby je barevně a materiálově odlišeno obkladem černé barvy, zábradlí pavlače je kovové. Z jihozápadní strany je nástavba prolomena francouzskými okny opatřenými dřevěnými slunolamy a plochá střecha z této strany přibližně o 1 m přesahuje líc zdiva. Novodobou úpravou je také přístavba prosklené konstrukce výtahu, která z pravé strany přiléhá k jihovýchodnímu průčelí. Celý areál bytové kolonie mezi ulicemi Renneská a Dvorského je obehnán nízkým kovovým plotem.