nájemní dům Františka Aloise Dvořáka

Řadový, původně třípatrový dům s meziválečnou nadstavbou, která je - s výjimkou krajních os - dvoupatrová. Dům je vyzdvižen na půdoryse příčně orientovaného obdélníka a jeho nádvorní fasádu pročleňuje ústřední jednoosý rizalit. Uliční průčelí s vyváženým horizontálním a vertikálním členěním je 9tiosé a jeho podlaží jsou oddělována výraznými pásy kladí. Krajní osy jsou akcentovány mělkými rizality, jejichž druhé a třetí patro je sepjato pilastry vysokého řádu. Ústřední plocha mezi rizality je na úrovni prvního a druhého patra rytmizována třemi edikulami, které jsou umístěny na ústřední ose průčelí a ústředních osách bočních částí fasády. Na úrovni prvního patra edikuly tvoří pilastry, které nesou společný úsek kladí. Ve druhém patře kladí nesou hermovky, doplněné lvími hlavami, a konzolová římsa kladí je vypnutá do segmentového frontonu. Přízemí a první patro jsou bosovány (bosáž přízemí je robusnější). Na ústřední ose je situován vstupní otvor s půlkruhovým záklenkem s klenákem a na úrovni podnože jsou prolamována velká, segmentově završená sklepní okna. Ostatní okna jsou obdélná. Parapet oken prvního patra vyplňuje vysoký štukový reliéf dvou gryfů, kteří přidržují vázu a na vnějších stranách jsou lemováni dekorativními balustrami. Parapet oken druhého patra vyplňuje dekorativní slepá balustráda. Okna druhého a třetího patra jsou rámována profilovanými šambránami s uchy, které ve třetím patře dosedají na rovnou parapetní římsu. Vysoké pilastry rizalitů, jejichž listové hlavice jsou doplněny gryfy a ženskými polopostavami, nesou (původně podstřešní) kladí s konzolovou římsou. Moderní nadstavba je sedmiosá a její ústřední dvoupatrová část je rámována krajními jednopatrovými úseky, které předstupují v podobě mělkých rizalitů a završeny jsou trojúhelnými štíty. Patra ústřední části jsou oddělena patrovou římsou a prolamována jsou obdélnými okny, z nichž okno na ústřední ose je výrazně užší. Okna horního patra jsou opatřena kubizující rovnou nadokenní římsou a meziokenní pilíře obou pater jsou završeny obdobnými úseky říms. Nádvorní fasáda je hladká a prolamována je obdélnými okny. Převýšená část je završena valbovou střechou, která je nad vstupním průčelím prolomena dvěma řadami střešních oken a na bočních stranách jednou řadou. Nad bočními osami je mansardovitá střecha s dvojicí střešních oken nad vstupním průčelím. Dispozice domu se odvíjí od ústředního, podélně umístěného trojramenného schodiště, ke kterému vede (původně nejspíše trojlodní) pilířový vestibul. K pilířům čtvercového půdorysu se přimykají polosloupy s kompozitními hlavicemi, které nesou společný úsek kladí.