nájemní dům s obchody Ferdinanda Haišmana

Nájemní dům s obchody se nachází v historickém jádru města České Budějovice, v ulici Krajinská, která je jednou z pteřních ulic směřujících na náměstí Přemysla Otakara II. Hlavní obdélná budova s obchody a byty je třípatrová, přiléhající zadní budova do dvora má obdélný půdorys a je patrová/dvoupatrová. Dům byl navržen jako obytný nájemní dům s ochody. Ochody byly umístěny do přízemí a obytné prostory (byty) do nadzemních podlaží. Konstrukce domu je železobetonová. Parter domu s výkladci a se dvěma vstupy je mírně předsazen před průčelí obytných pater. Plocha průčelí obytných podlaží je prolomena funkcionalistickými pásovými okny, ve středové části ustupujícími, vytvářející prostor pro lodžii. V ose průčelí je umístěn sloup/kruhový pilíř. Fasáda je hladká. Zapuštěné vstupy do obchodů a středový hlavní vstup do domu kryje funkcionalistická markýza. Na středovém kruhovém pilíři v parteru/pasáži je umístěna výkladní skříň, což je méně obvyklým prvkem. Postraní fasády jsou hladké, členěny úzkými okny do kuhyní a sociálního zařízení.