nájemní dům stavitele Josefa Jakoba

Řadový čtyřpodlažní nájemní dům navazující v uliční čáře na hotel Padowetz dvěma křídly otevírajícími se do dvora. Hlavní kubusová hmota objektu je zastřešena sedlovou střechou s hřebenem rovnoběžným s ulicí Bašty, na něhož navazují dvě postranní dvorní boční křídla s pultovými střechami. Pultové střechy bočních dvorních křídel jsou v krajních úsecích projmuté. Ze strany dvora přiléhá k domu také centrálně umístěná výtahová šachta. Pohledově exponovaná uliční fasáda o sedmi osách otvorů a se vstupem v ose uličního průčelí je v parteru výrazně plasticky rýhovaná v omítce nad hladkým soklem, který je zakončený profilovanou římsou. Portál vstupu i výkladce v parteru mají půlkruhové záklenky (členění výkladců probíhá pouze mezi pravoúhlou částí a záklenkem), nad kterými postupně přechází horizontální rýhování v omítce do rýhování ve tvaru klenáku v ose každého otvoru. Parapety výkladců jsou nízké a zasahují do soklu. Ve spodní části soklu jsou v osách výkladců shodně s jejich šířkou osazeny obdélné horizontální mřížky odvětrání suterénu. Mezi druhou a třetí osou otvorů zprava je v parteru osazena pamětní deska Františka Alexandra Zacha. Symetricky na osu vstupu mezi druhou a třetí osou otvorů od vstupu jsou osazena dvě venkovní svítidla tvaru luceren, ukotvených do fasády. Vstupní dřevěné původní dvoukřídlé dveře s profilovanou dřevěnou výplní křídel jsou doplněny vějířovým půlkruhovým nadsvětlíkem se středovým půlkruhem, ve kterém se nachází označení (číslování) domu. Patro je od přízemí odděleno průběžnou kordonovou římsou. Parapety oken v patrech nasedají na průběžné profilované parapetní římsy, které zároveň opticky oddělují patra objektu. Okna uliční fasády jsou dvoudílná kastlová dřevěná, zhotovená jako replika oken původních a osazena do líce fasády. Okenní otvory v patrech jsou doplněny profilovanými štukovými šambránami a v prvním a druhém patře navíc profilovanými přímými nadokenními římsami s plochými obdélníkovými nadokenními vlysy. Fasáda je zakončena podstřešní profilovanou římsou, vyloženou na žlábkovaných konzolách. Fasáda je barevně provedena ve velmi světlých odstínech okrové. Zastřešení je realizováno z keramických pálených střešních tašek. Ve střešní rovině sedlové střechy je směrem do ulice osazeno celkem sedm střešních oken, čtyři střešní okna jsou osazena i v části orientované do dvora. Dispozice hlavní hmoty domu je dvoutraktová, se střední nosnou zdí, rovnoběžnou s ulicí. Materiálově se jedná o cihelnou omítnutou stavbu, v suterénu v kombinaci s kamenem. Stropy nad suterénem jsou převážně klenuté, v přízemí rovné a v části klenuté, v patrech rovné trámové a z velké části původní. V objektu se nachází řada původních prvků a některých konstrukcí (vstupní dveře do objektu, madlo schodiště, některé interiérové dveře, povrchy vč. štukové výzdoby ve vstupní klenuté chodbě atd.). V současné době je dům využíván jako dům nájemní, s obchodními prostory v parteru.