nájemní dům Wenzela Foita a Emila Paikera

Budova nájemního domu Jakubské nám. 101/2 je situována na nároží Rašínovy ulice a Jakubského náměstí v jeho jižní části. Jde o pětipodlažní, zděný, omítnutý objekt, jehož průčelí je prolomeno devíti osami směrem do Jakubského náměstí, dále jednou osou na zkoseném nároží a třemi osami do Rašínovy ulice. Fasádu člení v přízemí pásová bosáž, v patrech je pojednána jemnější pásovou rustikou a dekoracemi převážně v neogotických formách. Přízemí se otevírá vysokými výkladci a v ose umístěným obdélným vstupem se segmentovým záklenkem, nad nímž se nachází segmentově sklenutý otvor nadsvětlíku. Nad vstupem se dále nachází jednoosý arkýř spojující první až třetí patro. Okno ve spodní části arkýře má hrotitý oblouk, nad nímž se zdvihá reliéfní oslí hřbet završený kytkou, v horní části arkýře se otevírají balkony orámované na koso postavenými hranolovými polosloupky a slepými kružbami ve výplních parapetů. Motiv slepých kružeb se opakuje v prvním patře v parapetech a hrotitých suprafenestrách oken, ukončených segmentovými záklenky. Nad okny druhého patra se opakuje motiv trojice prázdných štítků, ve třetím patře má dekorace nad okny podobu obdélných polí s profilovanými pruty tvořícími propletené hrotité oblouky, ve čtvrtém patře, odděleném výraznou římsou s konzolkami dekorovanými čtyřlistými růžicemi, je užit ornamentální motiv rozvilin. Krajní osy v nejvyšším patře završují vertikálně vytažené trojúhelné štíty, dekorované motivem slepé reliéfní kružby ve hrotitém oblouku, ukončené s vysokými fiálami. V levém štítu se navíc nacházejí dva štítky s iniciálami F a P, odkazující ke stavitelům domu. V pravém štítu se dále objevují dekorace v podobě mohutných chrličů. Obdobným způsobem je dekorováno i nároží a fasáda směrující do Rašínovy ulice, přičemž levá osa je rovněž završena stejně ztvárněným ornamentálně pojednaným štítem. Na zkoseném nároží je nad korunní římsou osazen letopočet 1905, provedený z kovového materiálu. V interiéru domu jsou dochovány neogotické dekorace, které se nacházejí v prostoru vstupní chodby a schodiště. Stěny chodby jsou členěny ve štuku provedenými hrotitými oblouky vyplněnými slepými kružbami, motiv kružeb se vyskytuje také ve výplních dvoukřídlých dveří, oddělujících vstup od hlavního schodiště. Dvouramenné schodiště má zachováno průvodní zábradlí s dekorativním sloupkem v přízemí a kovovou výplní s opakujícím se motivem lomeného oblouku. Další hodnotné prvky interiéru představují parapety oken na schodišti, vyrobené z červeného mramoru a původní kovové okenní výplně. V jednotlivých patrech se nacházejí bytové jednotky, které neodpovídají původní dispozici – původně prostorově velkorysé byty byly rozděleny na menší jednotky. Přes tyto dispoziční změny a provedení vestavby výtahu zůstaly uchovány původní dvoukřídlé vstupní dveře se dřevěnými zárubněmi. U okenních otvorů směřujících do Jakubského náměstí se zachovalo dřevěné deštění špalet. Dům Jakubské nám. 101/2 reprezentuje práci architekta Maxima Johanna Montera. Architekt navrhl pro stavitele Wenzela Foita a Emila Paikera bytový dům v neogotických formách s výrazným nárožním arkýřem a bohatým architektonickým dekorem včetně fiál, chrličů a slepých kružeb. Hodnotné neogotické tvarosloví je také součástí dekorací interiéru, kde je ve vstupní chodbě dochována štuková výzdoba ve formě slepých kružeb, ve výplních oken na schodišti a také ve výplních zábradlí, tvořených variovaným motivem lomeného oblouku. I přes určité novodobé adaptace bytových jednotek jsou v domě částečně zachovány původní dveřní a okenní výplně s dřevěným obložením.