návesní kaple sv. Víta

Návesní kaple v Jankově byla postavena v roce 1882 v západní části podlouhlé, mírně svažité návsi. Jde o orientovanou obdélnou stavbu (rozměru 6 x 12 m) s půlkruhovým závěrem a předsunutou hranolovou zvonicí v ose západní strany. Přízemí věže slouží jako vstupní předsíď do kaple. Kolem kaple vystavěn laťkový plot do zděných pilířků, který v určité podobě je současný s výstavbou kaple, kdy zmíněn "plot z bílých latí". Zděná stavba postavená na obdélném půdorysu s půlkruhovým závěrem a představěnou hranolovou zvonicí, orientována k východu. Západní průčelí kaple vymezují pouze odsazená zaoblená nároží a profilovaná římsa oddělující stěnu od hladkého trojúhelníkového štítu. V ose průčelí je představěna hranolová zvonice ukončená oplechovanou poměrně nízkou jehlancovou střechou, ukončenou makovicí a křížem. V ose západního průčelí zvonice je prolomen obdélný portál, osazený dvoukřídlými výplňovými dveřmi. V nadpraží oddělený půlkruhový prosklený světlík rozdělený kruhouvou a dvěma půlkruhovými tabulemi, orámovaný profilovanou římsou, vycházející z krátkých patek téže profilace. Průčelí přechází bez dalšího členění do trojúhelníkového štítu, orámovaného profilovanou římsou, která pokračuje přes zaoblené nároží na boční stěny zvonice jako podstřešní římsa. Rozhraní štítu a průčelí zdobí štukový obdélník s vepsaným letopočtem LÉTA : PÁNĚ : MDCCCLXXXII. Z hrany oplechovaného štítu vyrůstá štukový kříž. Hmotu zvonice nad štítem dělí horizontálně jednoduše profilovaná plochá římsa, dolní, nižší část hladká bez ozdob, v ose stran horní, vyšší části jsou prolomeny valeně zaklenuté prostupy uzavřené dřevěnými žaluziemi a rámované hladkým štukovým klenákem. Zvonici ukončuje fabionová římsa, na níž dosedá krov střechy. Boční, hladce omítnuté stěny prosvětluje valeně zaklenuté okno bez ostění, opatřené hladkým štukovým klenákem vyrůstajícím ze zvýrazněné profilované patky. Mírně se rozevírající špalety jsou osazeny v síle zdiva dvoukřídlým okenním rámem děleným na 4 tabule vyplněné menšími geometrickými tabulkami zalitými do olova, obdobně v zaklenutí, které tvoří kruh a dva půlkruhy s barevnými skly tvaru růžice. Stěny ukončuje profilovaná podstřešní římsa, pokračující i na poněkud zůžený půlkruhový závěr, oddělený od stěn odsazeným zaobleným nárožím. Plocha závěru hladká, v ose je prolomeno valené okno, ve vrcholu proražené do kruhového otvoru osazeného rámem s barevnými skly, ve zbývající ploše slepé, pokryté malbou sv. Jana Křtitele. Zaklenutí okna rámuje profilovaný klenák vyrůstající z krátkých patek téže profilace. Celá hmota kaple vyrůstá z nízkého, hrubou omítkou zvýrazněného soklu. Sedlovou, nad závěrem půlkuželovou střechu kryjí dvojitě kladené tašky bobrovky. Historie: Stavba kaple byla zahájena na náklady obce jankovské v roce 1882 podle projektu Petra Postla z Kamenného Újezda. Zednické práce řídil Jan Urban, zedník a domkář z Jankova, truhlářské práce provedli Jan a Josef Žaludovi z Jankova. Práce skončily v roce 1883 výzdobou kaple, položením dlažby Martinem Pokorným ze Slavče (použit kámen z lomu v Hradcích) a zřízením plotu z bílých latí. Prostor kolem kaple byl osázen lípami, darovanými Františkem Sächlem, farářem z Kostelce. 24.června 1883 se, za velké účasti obyvatel Jankova a okolí, konalo svěcení kaple k poctě sv. Víta (na návrh Františka Hály), světce, který měl v okolí silnou tradici, zejména v Habří. Oplocení kolem pozemku kaple (není součástí KP) z laťkového plotu do zděných omítnutých pilířků, zakončených betonovou hlavou tvaru nízkého jehlanu s drobným přesahem. Mezi sloupky se nachází velmi nízká podzdívka s lomového kamene s vnitřním spádem, horní plocha podezdívky opatřena slabou vrstvou betonové mazaniny. Každé plotové pole je upevněno do pilířků v úrovni horní a dolní vodorovné příčky a zpevněno ještě upevněním k železnému sloupku krohového průřezu ve středu své délky. Před vstupem je oplocení přerušeno.