Německá chlapecká měšťanská škola

Dvoupatrová nárožní budova na půdoryse písmene L se dvěma pohledově se uplatňujícími průčelími, z nichž hlavní je obráceno do ul. Husovy a pravé boční do ul. Údolní, resp. do Komenského náměstí, a obě se přimykají k sousedním budovám. Hlavní, osově komponované průčelí je 17tiosé (6+5+6) a jeho centrální část, v jejíž ústřední ose je prolomen vstup, je akcentována mělkým rizalitem, završeným trojúhelným štítem. Boční průčelí je 10tiosé a jeho dvě krajní osy, přiléhající k hlavní fasádě, jsou také zvýrazněny rizalitem. Obě fasády jsou řešeny obdobně. Budova spočívá na podnoži, rytmizované (někde slepými) okny, které se střídají s velkými bosami. Bosované přízemí je prolamováno obdélnými okny s vyloženou hranolovou, na konzolách spočívající parapetní výplní. V úseku vstupního rizalitu jsou okna i vstupní otvor završeny půlkruhově a do vrcholu profilované archivolty jejich záklenku je vetknut volutový klenák s antropomorfní či ornamentální (palmeta, voluty, vejcovec, perlovec) štukovou výzdobou. Přízemí je od prvního patra odděleno pásem kladí s hladkým vlysem, který je u rizalitu zdoben meandrem. Plocha prvního a druhého patra je členěna hladkou, v omítce naznačenou pásovou bosáží, završena je pásem dekorativně pojatého kladí a její okraje jsou akcentovány nárožní bosáží. Plocha je rytmizována obdélnými okny, která se ve druhém patře vstupního rizalitu střídají s půlkruhově završenými okny. Okna prvního patra dosedají na patrovou římsu a rámována jsou olištovanou šambránou s uchama a esovitými volutovými ornamenty při patě šambrány. Nad okny na kanelovaných konzolách spočívá rovná nadokenní římsa, resp. (u obou rizalitů) trojúhelný fronton. Okna prvního patra jsou rámována olištovanou šambránou s uchama, která spočívá na konzolové podokenní římse a v jejímž vrcholu je osazen štukový dekor (palmeta, voluty). Okna druhého patra vstupního rizalitu se střídají s dvojicemi pilastrů kompozitního řádu. Podstřešní kladí je tvořeno třikrát odstupňovaným architrávem, dekorativným vlysem a vyloženou korunní římsou, která spočívá na konzolách v podobě triglyfů a ve spodní části je doplněna pásem vejcovce, perlovce a zubořezu. Plocha vlysu je rytmizována malými obdélnými okny půdního polopatra, která jsou zasazena do profilovaných šambrán s uchy a střídají se se štukovými ovocnými festony, doplněnými stuhami a postavičkami andílků, resp. hlavami lvů. U vstupního rizalitu je vlys hladký a jeho plocha je na okrajích vymezena štukovými vegetabilními rozvilinami s motivem žardiniéry. Plocha tympanonu je pokryta obdobnými rozvilinami, které se odvíjí od ústřední korunované kartuše s rollwerkovým rámem. Vypouklé zrcadlo kartuše je zdobeno polychromovaným reliéfem někdejšího brněnského znaku - orlem s erbem se znakem města Brna na prsou a inciálami F III. Ve vrcholu a patách štítu jsou osazeny akroterie. Nádvorní průčelí je hladké, s patrovými a parapetními římsami. Okna, z nichž některá jsou částečně či úplně zaslepená, jsou opatřena olištovanými šambránami, které jsou v prvním patře doplněny o rovnou nadokenní římsu či (u oken rizalitu) trojúhelný fronton. Hladký vlys podstřešního kladí je rytmizován ornamenty ve tvaru kruhu. Budova je završena sedlovou střechou. Krytinou je taška a plech.