Německá dívčí měšťanská škola korunní princezny Štěpánky

Nárožní dvoupatrový dům se zkoseným rizalitem situovaný na nároží ulic Jakubská a Rašínova ve výrazné a významné urbanistické poloze. Právě zkosené nároží se stalo charakteristickým prvkem bývalé měšťanské školy sloužící v současnosti jako základní škola. Fasáda nárožního zkoseného rizalitu koresponduje s bočními fasádami. V přízemí je prolomena na osu půlkruhově zaklenutým vchodem s obdélnými dveřmi s půlkruhovým nadsvětlíkem. Vchod do budovy je zpřístupněný třemi schody a je vsazen do edikuly tvořené odstupňovaným soklem, hranolovými patkami, z nichž vyrůstají polosloupy, dekorované ve spodní třetině plastickým ornamentem a ve zbývající části prstencovou bosáží, které jsou ukončené vejcovcem a jednoduchým abakem, edikulu završuje římsové kladí s reliéfním ornamentem. První a druhé patro má armovaná nároží a je prolomeno trojicí pravoúhlých oken. Okna prvního patra jsou opatřena balustrovou parapetní výplní a meziokenními pilastry s volutovou hlavicí, nesoucími zalamované římsové kladí s plastickým dekorem nad prostředním oknem, završené roztrženým trojúhelníkovým frontonem, do něhož je vložen obelisk. Okna druhého patra rámují čtyři pilastry s hladkou patkou a akantovou hlavicí, která nese průběžnou zalamovanou kordonovou římsu. Nad korunní římsou se do tří stran vypínají tři štítové nástavce, jejichž průčelí je tvořeno dvouetážovým štítem s volutovým horním dílem. Prolomené jsou po jednom pravoúhlém okně a s fasádou členěnou pilastry s abakem, vlysem a hlavicí, která přechází do zalamované římsy se zubořezem. Plocha mezi pilastry je dále dekorována plastickými kruhy. Zalamovaná zubořezová římsa nese vrchol štítu s rovným ukončením, tato plocha je opatřena kuželkami a malovaným znakem města Brna. Boční štíty zkoseného nároží jsou zdobeny malovanými erby s císařským dvouhlavým orlem. Východní a severní fasády jsou členěny obdobně jakou fasáda rizalitu na severovýchodním nároží budovy. Odstupněná hladká podezdívka soklu je prolomena menšími horizontálně orientovanými sklepními okny. Fasáda parteru je členěna bosáží, v patrech oddělených vyloženými kordonovými římsami (římsa mezi přízemím a prvním patrem je doplněna zubořezem) vyplňuje plochy mezi architektonickými články keramický obklad okrové barvy evokující režné cihlové zdivo. Průčelí jsou prolomena rastrem pravidelně rozložených okenních otvorů obdélného tvaru, na východě devíti a na severu sedmi okny. V přízemí pod okny probíhá průběžná podokenní římsa. Okna v prvním patře mají parapet tvořený balustrádou a jsou lemována pilastry s hladkou patkou a volutovou hlavicí, které nesou plastickou suprafenestru, završenou prolomeným segmentovým frontonem s vloženým obeliskem, obdobně jako u tvarosloví nároží. Okna v druhém patře jsou segmentově zaklenutá s klenákem ve vrcholu, oddělená od sebe sdruženými pilastry s hladkou patkou a akantovou hlavicí. Vlys konzolové korunní římsy je členěn střídavě jednou a dvěma konzolami. Tato římsa nese balustrádovou atiku členěnou sdruženými hranolovými sloupky. Obdobně jako nároží jsou členěny rizality na obou koncích domu, kde se ve štítech rovněž nachází malované znaky s císařským dvouhlavým orlem. Střechy jsou sedlové. Při výstavbě školy bylo využito mnoho materiálů, zejména cihla, omítka, taška a keramické obkladačky. Na východní straně je objekt součástí zástavby bloku, vedle něj se nachází další monumentální historizující stavba Moravskoslezské vzájemné pojišťovny z konce 19. století. V interiéru se zachovala monumentální schodištní hala s tříramenným schodištěm na kosodélníkovém půdorysu, neseným polygonálními sloupy s abakovou hlavicí. Místnosti jsou plochostropé, výrazněji členěna je vstupní chodba, kde jsou stěny zdobeny sdruženými pilastry s volutovou hlavicí a zrcadla na stropech lemována vejcovcem a zubořezem. Zábradlí schodiště bylo provedeno z litiny a doplněno reliéfním ozdobným kováním.