Německá vysoká škola technická

Stavba o pěti nadzemních podlažích přibližně trojúhelného půdorysu zabírající celý blok. - Budova o přibližném půdorysu pravoúhlého trojúhelníka s vnitřním dvorem má jedno podzemní a pět nadzemních podlaží. Většina budovy je podélný dispoziční dvoutrakt, přičemž chodby jsou situovány do dvora, učebny k ulici. Budova má dvě schodiště pobíhající všemi podlažími. Hlavní vstup je z ulice Joštovy, na něj navazuje trojramenné schodiště se zrcadlem vysunuté do dvora. Další schodiště je v rohu Komenského náměstí/Marešova ulice, také vysunuté do dvora, dvojramenné. Podzemní podlaží a chodby jsou klenuté cihelnými klenbami do traverz, část místností plochostropá, u velkých poslucháren byly i akustické podhledy. Hlavní sál byl situován v traktu do ulice Marešovy, který je jediný jednotrakt. Posluchárny umístěny po celé budově, hlavní pak v nároží obráceném do ulice Údolní, ty mají amfiteatrální schéma. Střecha objektu sedlová. Budova byla vybavena moderní technikou: ústřední topení bylo parní, dílny a laboratoře měly řízené odvětrávání. Fasáda byla projektována v novorenesančním stylu s vysokým pilastrovým řádem děleným římsami nad druhým a čtvrtým nadzemním podlažím. Hlavní fasáda do Joštovy ulice je rytmizována úseky po třech okenních osách: ve středu je vstupní část s třemi vstupními dveřmi v plasticky pojednaném portiku, po stranách dvě plošší části a dále dva rizality. Spodní dvě podlaží jsou bosována a ozdobou jsou maskarony na místě klenáků, jde o alegorie technických nauk školy: architektury, stavebního inženýrství, chemie, elektromechaniky atp. V nároží do ulice Údolní na fasádě, která má v horních podlažích kvůli posluchárnám slepá okna a niky, jsou hlavním výtvarným prvkem tři niky se štukovými plastikami tří alegorií: Strojírenství, Architektury, Chemie. V hale a na její střeše jsou umístěna dvě výtvarná díla: Postava Iva Možného (autor Jiří Sobotka) na bosáži a Prometheus (autor Jaromír Gargulák) na ploché střeše. // Materiál: Hlavní konstrukce cihelné zdivo, klenby sklepů do ocelových traverz, dlažby v chodbách cementové, dlažby v dílnách šamotové, schodiště z mrákotínské žuly. Omítka štuk, na vstupním průčelí kombinovaná s umělým kamenem. // Rozměry: Fronta do Joštovy ulice 77 metrů, do Komenského náměstí (ke kostelu) 58 m, čelo směrem do ulice Údolní 13 m a fronta do ulice Marešovy (obloukovitě zahnutá) cca 125 m.