německé gymnázium

Monumentální dvoupatrová samostatně stojící budova trojkřídlé dispozice má půdorys tvaru písmene E, kdy všechna tři uliční průčelí člení rizality v ose. Hlavní průčelí obrácené do Komenského náměstí je sedmnáctiosé (6+5+6), boční průčelí do ulice Solniční pětiosé (1+3+1) a do ulice Joštovy šestiosé (1+4+1). Dvorní trakt obrácený do ulice Opletalovy člení centrálně osazené trojosé příčné dvorní křídlo. Zastřešeno nízkou valbou. Horizontálně komponovaná klasicky utvářená průčelí horizontálně člení tři průběžné profilované parapetní římsy oddělující jednotlivá patra a korunní římsa, vertikální prvek představují pilastry v nárožích. Nad pilastry v nejhořejším pásu fasády jednotlivá nároží budovy akcentují mohutné reliéfně provedené vavřínové věnce. Okna jsou pravoúhlá, opatřená šambránami a nadokenními římsami. Celou fasádu pokrývá jemná bosáž v omítce. V pásu mezi okny prvního a druhého patra jsou vždy v ose osazeny reliéfně provedené portrétní medailony řeckých a římských učenců zachycených z profilu, ohraničené profilovaným rámem evokujícím čestný věnec. Ačkoliv se jedná o idealizované a stylizované portréty přizpůsobené dekorativnímu účelu, lze na nich rozeznat individuální rysy jednotlivých osobností, odpovídající antickým či historickým předlohám. Jména jednotlivých představitelů antické vzdělanosti, jsou na většině medailonů dole označena: „Apuleius“, „Caesar“, „Cicero“, „Euripides“, „Herodot“ (tj. Herodotos), „Hipokrates“, „Homer“, „Likure“ (tj. Lykurgos), „Persius“, „Plato“, „Pompeius“, „Seneca“, „Sokrates“, „Sophokles“, „Tacitus“ a „Tolomeo“ (tj. Ptolemaios). Formálně nejvýznamnější partii budovy tvoří středový rizalit hlavního průčelí, v němž je situován hlavní vstup. Tvoří jej vstupní portikus se čtyřmi ženskými karyatidami v nadživotní velikosti na vysokých hranolových soklech, mezi nimiž jsou troje dvoukřídlé vchodové dveře. Antikizující, frontálně pojaté figury karyatid, oděné do hustě zřasených peplonů představují alegorie klasických studií Historie, Geometrie, Filozofie a Gramatiky. V úrovni prvního patra se v ose nad vstupy nachází trojice převýšených oken mezi čtyřmi pilastry, v úrovni druhého patra pak šestice menších oken sdružených po dvou a zdůrazněných kanelovanými meziokenními pilastry, na jejichž vrcholu jsou osazeny karyatidy v podobě ženských hlav. Středový rizalit je zakončen podstřešní profilovanou římsou se zubořezem a nízkou atikou. Vnitřní dispozice je dvoutraktová, základem dispozičního řešení se stala monumentální několikalodní vstupní hala navazující na střední rizalit s hlavním vstupem z Komenského náměstí s centrálním trojramenným schodištěm, na nějž navazovaly dlouhé průběžné chodby s učebnami.