nemocnice vojenská

Mohutný trojkřídlý jednopatrový podsklepený zděný objekt v severní části hradebního města. Objekt v nadzemní části zděný s cihel s novodobou hrubší šedou břízolitovou omítkou, střecha kryta plechovými šablonami, na záp. straně sev. křídla nevhodná kubická nástavba. Na lichoběžné parcele objekt s křídly na severním, východním a jižním obvodu parcely, jižní křídlo kratší. Ve středu východního křídla na dvorním průčelí přízemní kubický přístavek předsíně, na severním průčelí jižního křídla novodobé nehodnotné přízemní přístavby vrátnice a jídelny. Fasády postrádají původní členění. Severní průčelí je osé, východní 17 osé, jižní 10 osé. Zachován je sokl z pískovcových desek, obsahující ležatá sklepní okénka, nyní zakrytá kovovou mřížkou, rozvrh a patrně i velikost oken a korunní římsa, která je nasazena na vysokém průběžném pásu, zespoda zkomolený trojúhelný (původně kymatický?) profil, na něm pískovcová část římsy: deska s lištkou a závěrovou simou. Na římse zbytky žlutě okrového nátěru. Okna jsou obdélná, nepůvodní, jednoduchá ev. zdvojená, osazená v mělké špaletě bez šambrán, na severním průčelí v prostém kamenném ostění v líci fasády, u oken 1. patra na této straně použity pískovcové typizované parapetní římsy s vysokou deskou podloženou čtvrtoblounem. Okna spojuje společný parapetní pás pod těmito římsami. Také u sklepních okének dochováno ojediněle kamenné ostění v líci fasády (konstrukční).