Nigroniovský dům

čp.275 - též zvaný U Madeliny Růžičkové, Braunovský, bývalý klášter křižovníků Božího hrobu Na Zderaze. Současný objekt vznikl úpravami severního ramene ambitu a přilehlé části kláštera, jehož kostel stál po barokní obnově až do r. 1905 v místech dnešního čp. 276. V 16. stol. byly na parcele, situované na okraji klášterních pozemků, vystavěny 2 domy, které byly v r. 1798 spojeny. V r. 1804 bylo dvorní křídlo ambitu F. Hegerem přestavěno na obytné. V r. 1863 proběhla přestavba a rozšíření domu. Ve 20. letech 20. století byl v původní zahradě vybudován zadní garážový dvůr. Jedná se o nárožní 3-podlažní dům předstupující před uliční čáru, na složitém půdorysu se dvěmi dvorky, který vznikl sloučením 2 domů a křídla pův. ambitu odělujícím vstupní a zadní dvůr. Dům je částečně podsklepen (středověké a barokní prostory). Uliční fasáda do ul. Na Zbořenci je zalomená 8-osá, s bosovaným nárožím, členěná římsami, okna lemovaná šambránami. Boční fasáda je v uliční části řešena obdobně, v druhé části, oddělené ohradní zdí vstupního dvorku, je kamenný portál původní vstupu do domu, dnes s novodobou mříží. Mezi okny je umístěn velký krucifix. V patrech jsou průběžné pavlače na kamenných a kovových konzolách, stejně jako v obou dvorcích. Novodobé dispoziční změny jsou minimální, v l. 1955 - 56 byly nalezeny v jádře dnešního dvorního křídla středověké fragmenty (arkády, ostění portálu, sklepy, freska).