nová radnice

Radnice stojí v centru města v horní části Mírového náměstí. Jedná se o solitérní čtyřkřídlou budovu s uzavřeným dvorem a téměř čtvercovým půdorysem umístěnou ve svahu. Má 5 NP a 1 PP (částečně 2 PP – pod jižním a východním křídlem); v jižním křídle je mezipatro sloužící k vyrovnání výškového rozdílu. V jihozápadním nároží je umístěna vysoká hranolová věž s hranolovým nástavcem. Střechy jsou valbové, kryté měděným plechem. Přízemí, obložené žulovým obkladem, je odděleno výraznou hranolovou římsou od pater opatřených jemně zrnitou omítkou v okrové barvě. Obdobná římsa odděluje i 4. NP od 5. NP. Hlavní jižní průčelí má centrálně umístěný hlavní vstup zvýrazněný hranolovým kamenným portálem. Po jeho obou stranách jsou dvojice velkých výkladců se zakomponovanými vstupními dveřmi. V jihozápadním nároží je odsazený vstup na vedlejší schodiště, ke kterému vede několik žulových schodů. Nad výkladci jsou menší okna prosvětlující mezipatro. Celé přízemí je kryto terasou bývalé kavárny, nad kterou začíná vertikální členění fasády vysokými okny zasedací síně mezi kterými jsou pilíře s žulovým obkladem. V 5. NP je pomocí mírného předsunutí dvou krajních okenních os po obou stranách zvýrazněno centrální umístění vstupu i zasedací síně. Západní průčelí má na severní straně vstup na zadní schodiště, následuje okno osvětlující schodiště kina, dva výkladce se zakomponovanými vstupními dveřmi, východ z kina, další dveře s výkladci a dvě dvojice oken. V jižní části se objevují okénka mezipatra. V 2. NP jsou mezi průběžnými římsami velkoformátová okna vedoucí do prostorů bývalé kavárny. V 3. NP fasáda u věže ustupuje pomocí balkonu (jihozápadní nároží). Zbývající plocha je symetricky členěna pomocí špaletových oken lemovaných šambránami (původně s lištou). 5. NP je odděleno hranolovou římsou, která končí před nárožím. Východní průčelí je členěno obdobně jako západní. V jižní části 1. NP nahrazuje jednu prodejnu vjezd do dvora a obě dvojice oken výkladce stávající galerie. Dále v 2. NP jsou totožná okna jako ve vyšších patrech. V severním průčelí je vstup do vestibulu kina tvořený širokými oddělenými čtyř a trojkřídlými dveřmi s nadsvětlíkem, které jsou zastřešeny mohutnou římsou. Fasáda nad vstupy až do výše 4. NP mírně předstupuje. Krajní osy tvoří pásy oken prosvětlující postranní schodiště. Hranolová věž zakončená dispozičně zúženým nástavcem členěným vysokými okny a lizénami je vysoká 51 m. Přechod mezi tělem věže a nástavcem tvoří zastřešený ochoz. Pod ochozem je mohutný kruhový ciferník sestavený z hranolových zevnitř prosvětlených dílů. Dvůr je cca ve výšce 1. NP až na malou část zastřešen, největší část plochy zde zaujímá sál kina. Střešní krytinou je zde novodobá povlaková krytina. V suterénu se nachází strojovna výtahu, „kotelna“, dnes nevyužívané prostory bývalé restaurace (nedokončená rekonstrukce v 1/2 90. let 20. století) a prostory kina (severní část). V přízemí jsou obchody, výstavní síň, informační středisko a prostory kina (severní část). V mezipatře jsou archivy. V 2.NP je v místě bývalé kavárny obřadní síň a kanceláře. V 3.NP je velká zasedací síň přes 2 podlaží s galerií a dvě malé zasedací síně. Nejvýznamnějším prostorem interiérů je rozlehlý vstupní vestibul, na který navazuje representativní kamenné schodiště. To se na 1. podestě dělí do dvou ramen a končí v 3. NP, do vyšších pater vedou schodiště v jihovýchodním a jihozápadním nároží. Schodiště s rampou umožňující vstup do radnice je představeno před jižní vstupní průčelí. Rampa zadlážděná velkoformátovou kamennou dlažbou vyplňuje celou šíři půsorysu objektu. Předložené schodiště, které je vycentrované na střed průčelí, má po stranách pravoúhlé probrání, jenž zajišťují opěrné zdi tvořené kamennými kvádry. Korunu opěrných zdí a shodně vyzděného zábradlí schodiště tvoří kamenné oble ukončené desky. V současné době prostranství vedle schodiště vyplňují zatravněné plochy. Z čelního pohledu vlevo se nachází postranní schodiště obdobného charakteru jako hlavní přístupové. Nástupní schodiště z tzv. černostudniční žuly bylo v poválečném období upraveno (naposledy v souvislosti s osazením zábradlí a sochy Alegorie průmyslu).