židovský hřbitov

Židovský hřbitov je umístěn na rozhraní středu Teplic a městské čtvrti Řetenice, vedle městského hřbitova, s nímž na jedné straně sousedí. Hřbitov zaujímá dosti velkou plochu, na horním konci prozatím volnou. V ose vstupní brány se nachází alej, rozdělující hřbitov na dvě části. Jednotlivé náhrobky, případně hrobky, jsou situovány víceméně pravidelně, kolmo na osu, touto alejí tvořenou. Hrobů je - podle údajů Židovské obce v Teplicích - 3.350. Výtvarné ztvárnění je různorodé. Značný počet náhrobků je dosti jednoduchého typu – obelisky, nebo obdélné, v horní části půlkruhově zakončené náhrobky. Jsou zde však také zdobnější pomníky - z mramoru, s reliéfy zemřelých či typu orientálního pavilónku - a dále hrobky, z nichž několik je výtvarně i architektonicky pojato velmi náročně, s bohatým sloupovím a plastickou výzdobou. Ve zvláštní části hřbitova jsou pohřbeny děti a v zadním oddělení se nacházejí také hroby ruských zajatců z druhé světové války. Obřadní budova je poměrně velká jednopodlažní stavba, nacházející se vlevo od vstupní brány. Má čtvercový půdorys. Všechna průčelí jsou trojosá, s obdobným řešením. Dolní část stěn chrání nízký sokl. Nad ním je hladký úsek stěny, zakončený profilovanou římsou, která je zároveň parapetní římsou okenních os. Nad římsou člení průčelí pásová bosáž až na horní hladký pás, kde je na jihozápadní a severozápadní straně velký obloučkový vlys - obloučky mají „hlavní klenák“ a pod ním je doplňuje plastický kruh. Mezi osami a u nároží jsou pilastry se soklovou patkou, hladkým dříkem, přes jehož dolní část přechází parapetní římsa, a s hlavicí, vymezenou nahoře a dole profilovanou římsou. Mezi hlavicemi pilastrů je vystupující pás s hladkou omítkou. Jihovýchodní průčelí (do ulice) a jihozápadní mají ve všech osách okna - v jihovýchodním průčelí je pravé a levé okno zazděné a stejně tak levé a střední v jihozápadním průčelí. Zbývající dvě průčelí mají dvě okna a ve střední ose vstup. Všechna okna jsou vysoká, umístěná ve špaletě. Nahoře a po stranách mají profilovanou šambránu, vně ní je pak kolem půlkruhově zakončené horní části další šambrána – tato je však plochá a ve vrcholu oblouku ji doplňuje sdružený hlavní klenák s kónickou diamantovou bosou. Pod parapetem je pole, nahoře a uprostřed členěné profilovanou římsičkou. Zasklení oken je rozděleno na tři části – dolní a střední je rozdělená v polovině jednou svislou a jednou vodorovnou příčlí, dolní část je výklopná směrem dovnitř. Horní půlkruh člení v polovině svislá příčle. Hlavní vstup je ve střední ose severozápadního průčelí – jsou to velmi vysoké dřevěné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, v nice s podobným orámováním, jako u oken. Nad dveřmi je půlkruhový nadsvětlík, rozdělený svisle na poloviny. Vstupní osa vrcholí štukovou výzdobou v podobě trojúhelného štítu s pásem kladí, spočívajícího na dvou konzolách (štít dosahuje až pod hlavní římsu, ve vstupní ose tak chybí obloučkový vlys). Obdobné dveře, avšak bez této štukové výzdoby nad vstupem, jsou i v levém bočním průčelí. Jednotlivé fasády zakončuje profilovaná hlavní římsa. Budova má stanovou střechu, krytou taškami. Dům pohřebního bratrstva je přízemní zděná stavba obdélného půdorysu. Pětiosé jihovýchodní průčelí (do ulice) je v líci s ohradní zdí hřbitovů – židovského vlevo a městského vpravo od domu. Fasádu člení široké lizény, umístěné u nároží a po obou stranách střední osy. Mezi střední osou a osami vpravo a vlevo od ní je větší rozestup než mezi osami první a druhou od obou krajů. Ve všech osách jsou stejná okna – dvojitá dvoukřídlá, s vnějšími křídly v líci a s oddělenou dvoukřídlou horní částí. Nahoře jsou zakončená do mírného segmentového oblouku. Stejně je provedené i protější severozápadní průčelí. Jihozápadní štítová fasáda má u obou nároží širokou lizénu (u západního nároží je užší). Ve stěně jsou dva vstupní otvory, situované v levé části a blíže středu. Nahoře jsou zakončené do velmi mírného segmentového oblouku. V obou otvorech jsou stejné jednokřídlé dřevěné dveře, převážně prosklené. Ve štítu, odděleném a lemovaném profilovanou římsou, jsou dvě okna – menší obdoba oken na jihovýchodní straně. Severovýchodní štítové průčelí je trojosé. Zhruba ve středu (blíže severnímu nároží) se nacházejí dveře, po obou stranách od nich pak stejné okno jako na jihovýchodě. Štít je proveden shodně se svým protějškem. Střecha je sedlová, krytá bobrovkami. Na obou jejích stranách jsou novodobá velká oplechovaná volská oka s půlkruhovým oknem, v hřebeni je ve středu zasazen cihlový komín. Kolna je jednoduchá drobná zděná stavba, umístěná v jižním rohu hřbitova, vedle obřadní budovy. U nároží jihovýchodní průčelí je lizéna, ve středu stěny pak zazděný, půlkruhově zakončený otvor. Jihozápadní stranu člení lizénový rám, tvořený nárožními lizénami a úzkou horní lizénou vodorovnou. Ve stěně jsou zazděné dva obdélné, na šířku orientované otvory nad sebou. Na severozápadní straně je lizéna pouze u severního nároží, ve stěně jsou široká, segmentově ukončená dřevěná vrata. Kolna má rovnou střechu. Ohradní zeď vymezuje areál hřbitova na jihovýchodní, jihozápadní a severovýchodní straně. Je zděná převážně z kamene, s cihlovým parapetem, část je z cihlového zdiva. V některých partiích je bez omítky, v jiných s omítkou. Brána se nachází na jihovýchodní straně (v uliční frontě), mezi obřadní budovou a domem pohřebního bratrstva. Uprostřed je široká vjezdová brána, po obou jejích stranách jsou branky pro pěší (levá je zazděná). Všechny tři otvory jsou obdélné, ukončené segmentovým obloukem. Vjezd lemuje šambrána a lizénový rám, zeď je zde ukončena do tvaru širokého trojúhelníku. Brankám šambrána chybí, po stranách mají lizénu a zeď nad nimi je u levé branky rovná, u pravé se směrem k pravé lizéně zvyšuje. Hořejšek lemuje římsa, zalamující se nad lizénami. Dveře jsou u vjezdu dvoukřídlé, u branky jednokřídlé, nové dřevěné, s obdélnými výplněmi. Vjezdová vrata mají na každém křídle na výplni druhé shora a zleva plastickou obrysovou Davidovu hvězdu.