obchodní a nájemní dům "Thonetův dvůr"

Nárožní činžovní dům čp. 109 je situován na exponovaném nároží Jakubského náměstí a Běhounské ulice v jádře městské památkové rezervace, v bezprostřední blízkosti farního kostela sv. Jakuba. Jedná se o zděnou, pětipodlažní stavbu, v jejímž přízemí a patře je situována kavárna a částečně obchodní prostory. Ve třech horních patrech se nacházejí byty. Průčelí do Běhounské ulice je prolomeno v šesti osách, fasáda v přízemí a prvním patře je hladká, rytmizovaná výhradně rozměrnými okenními otvory. Ve druhém a třetím patře rámuje okna bohatá štuková výzdoba kombinující neorenesanční a neobarokní formy. Okna druhého patra jsou sdružená s půlkruhovými záklenky, Okno při nároží je ztrojené a vstupuje se z něj na balkon s bohatě dekorovanou balustrádou. Ve třetím patře jsou okna obdélná. Štukový dekor kolem oken kontrastuje s imitací režného zdiva na stěnách. Nástavbu čtvrtého a pátého patra vizuálně odděluje profilovaná římsa nesená konzolkami. Nástavbu charakterizuje obklad evokující režné zdivo a hladce omítnuté římsy. Obdobným způsobem je řešeno rovněž průčelí do Jakubského náměstí. V přízemí zkoseného nároží se nachází vstup do kavárny. Nárožní průčelí je hladké, ve druhém patře se nachází balkon s trojitým oknem s půlkruhovými záklenky a balkonem, který štukovým dekorem propojen s obdélným oknem ve čtvrtém patře. Nástavba je na nároží zdůrazněna trojúhelným vtaženým balkonem. Interiér kavárny charakterizuje neotřelé prostorové řešení. Ústředním bodem prostoru je centrálně umístěné dvouramenné schodiště s onyxovým obkladem, po němž se vstupuje na ochoz tvořící druhé patro kavárny, který je podepřen pohledově akcentovanou kovovou konstrukcí. Součástí ochozu je balkon pro hudebníky. Další umělecky cennou součástí interiérů budovy je vestibul za vstupem z Jakubského náměstí, který má zachované formy předcházející modernistické úpravě. Ve vstupu se nachází bohatě dekorovaná neorokoková mříž. Za ní následuje valeně klenutý prostor zdobený jemnými štuky ve formě boltcového ornamentu kombinovaného s akanty a festony.