obelisk (kaplička) Panny Marie

Ze společného fundamentu vyrůstá orámování architektonickou kompozicí postranních pilastrů završených fragmenty rozťatého segmentového frontonu. Do lehce zahloubené plochy mezi nimi je zasazen pískovcový obelisk. V jeho dolní části je to v iluzivním edikulovém orámování vysoký reliéf sedící Panny Marie s láskyplným výrazem hledící na nahého Ježíška v horizontální poloze v náručí který přidržuje pravou rukou hořící srdce. Nad tímto výjevem se vznáší v reliéfní oblakové kupě postava Boha Otce s pásem draperie vzdouvajícím se nad hlavou a symbolická holubice Ducha Sv.; nad nimi vyhlížejí z obláčků reliéfní cherubínské hlavičky. Obelisku chybí ukončení zatím nezjištěným kovovým symbolem (Boží Oko v symbolickém trojúhelníku N. Trojice?). Do čelních ploch zděných omítaných pilastrů jsou vsazeny pískovcové předstupující konzoly, které zřejmě původně nesly již dávno zaniklé sochařské prvky, jejichž podobu nezachycuje žádná dostupná fotodokumentace. Z korunních říms nad nimi splývají po čelních plochách pilastrů plastické girlandy. Fragmenty segmentového frontonu na pilastrech nesly původně protějškovou dvojici puttů, z nichž se jako původní zachoval pouze pravý, levý byl při posledním restaurování realizován jako protějšková kopie v hořickém pískovci, která však v některých detailech zůstala formálně nedotažena.